Tänään tv:ssä: Ufomiehet tekevät invaasion vuoden 1974 Spede-tuotannossa – ”Voiko tätä edes sanoa elokuvaksi?”

Viuhahtelua ei nimestä huolimatta nähdä.

Ere Kokkosen ohjaama ja Spede Pasasen käsikirjoittama komedia Viu-hah hah-taja ilmestyi vuonna 1974.

Elokuvan nimi tulee valmistumisajankohtanaan muodikkaasta tavasta viuhahtaa alastomana julkisella paikalla. Viuhahtelua elokuvassa tosin ei nähdä käytännössä lainkaan. Toinen ajankohtainen aihe on ufot.

Näkymättömät ufomiehet Giljotin (Seppo Laine) ja Orvaskesi (Jyrki Kovaleff) laskeutuvat maapallolle ja omaksuvat ulkomuodon ensimmäisiltä vastaantulijoilta, herra Tossavaiselta  ja psykiatri Pehmeäleffiltä.

Siitä seuraa luonnollisesti koomisia tilanteita ja sekaannuksia. Kaikki menee vielä hullummaksi, kun Pentti Siimeksen esittämä ”hajalieminen professori” löytää ufomiesten laitteet ja vie ne laboratorioonsa.

Spede-tuotantojen tapaan Viu-hah hah-taja sai murskakritiikit. Katso-lehden Markku Tuulen mukaan Viu-hah hah-tajaa ei voinut sanoa edes elokuvaksi.

”Se on vain kokoelma tv-sketsejä niin hatarasti koottuna, että parhaallakaan tahdolla niistä ei saa kokonaisuutta. Uuno Turhapurossa sentään oli mukana Vesku Loirin persoonasta pursuavaa letkeyttä, kun tässä ei muutamia pikku huulia lukuunottamatta ole enää mitään”, Tuuli kirjoitti Katson numerossa 39/1974.

Viu-hah hah-taja esitetään Subilla tiistaina 15.12.2020 klo 21.00.

Lähde: Elonet