Tänään tv:ssä: Upea jännäriklassikko Scarfacen ohjaajalta – Mitä ihmettä John Travolta kuulee ääninauhalta?

IMDb-arvosana 7,4.

26.8.2021 05:00

Brian De Palman (Scarface, Lahjomattomat) ohjaama Blow Out – viimeinen todistaja yhdistää psykologiseen kauhuun poliittisen paranoian.

John Travoltan esittämä Jack Terry on ääniteknikko halpoja kauhuelokuvia tehtailevassa tuotantoyhtiössä. Eräänä iltana Terry joutuu todistamaan kauhistuttavaa näkyä: auto syöksyy sillalta veteen vieden kaksi ihmistä mukanaan.

Terryn onnistuu pelastaa autosta nuori nainen (Nancy Allen), mutta auton kuljettaja menehtyy onnettomuudessa.

Onnettomuuden uhri paljastuu merkittäväksi presidenttiehdokkaaksi. Terry alkaa epäillä: oliko kyseessä sittenkään onnettomuus? Ja oliko sillalta kuulunut pamaus pistoolinlaukaus?

Elokuvan nimi on viittaus Michelangelo Antonionin kulttielokuvaan Blow-Up (1966), ja elokuvissa on muitakin selkeitä yhtäläisyyksiä.

Brian De Palman tapaan mukana on myös viittauksia Alfred Hitchcockin tuotantoon.

Kiittäviä arvosteluja kerännyt elokuva ei ollut suuren yleisön mieleen, mutta elokuvan maine on kasvanut vuosien mittaan.

De Palma tekee elokuvaa elokuvasta ja käsittelee teemaansa niin tarinatasolla kuin esteettisten valintojen kautta. Älykkään kokeileva kuvakieli siirtää huomion harkitusti elokuvan pintaan, elokuvakerrontaan itseensä.

Blow Out esitetään Yle Teemalla torstaina 26.08.2021 klo 21.00. Areenassa 6 päivää. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa