Tänään tv:ssä: Uskalias Star Wars -elokuva aiheutti someraivon – Onko tämä tosiaankin niin huono?

IMDb-arvosana 6,9.

The Last Jedi on ehkä kiistellyin Star Wars -sarjan osa. Yksi tosifani oli sitä mieltä, että elokuvasta tulee mieleen humalainen ewok.

Keskitytäänpä siis elokuvan hyviin puoliin. Kaikista puutteistaan huolimatta The Last Jedi on ainakin uskaliaampi kuin sinänsä tyylikäs mutta varman päälle tehty The Force Awakens, jossa oli ehkä yksi Kuolontähti liikaa.

Puhumattakaan siitä, että The Last Jedi on saagan ehkäpä visuaalisesti näyttävin osa, ja siinä on täydellisesti ajoitettuja vitsejä sekä syvänpunaista väriä, jossa voi nähdä Dario Argenton elokuvien synnillisyyttä. 

Muutama kohtaus on silkkaa elokuvallista nautintoa, mutta sitten prinsessa Leia muuttuu Maija Poppaseksi, ja kaikki tunne lentää kirjaimellisesti ulos ikkunasta.

Ja ollaksemme täysin rehellisiä, vaikka lentävä Leia -kohtaus sai aikaan lukuisia Twitter-sotia, ohjaaja Rian Johnson on edelleen sitä mieltä, että se oli täysin uskottavaa. Leiahan käytti Voimaa. 

Tuo hölmö kohtaus heikentää silti elokuvan emotionaalista tehoa, ja saman voi sanoa lukuisista cameo-rooleista, joissa tutut kasvot piipahtavat valkokankaalla ylipukeutuneina. 

Johnson haluaa tehdä kaiken samalla kertaa. Hän yrittää piristää tarinaa, joka oli menossa hieman tylsään suuntaan, kun yritettiin miellyttää vanhoja faneja. Hän tekee tilaa vanhoille hahmoille ja tuo kuitenkin mukaan paljon uusia. Aivan kuin hän pelkäisi koko ajan, että Ron Howard joka tapauksessa kohta korvaa hänet, joten miksei pitäisi vähän hauskaa. 

Johnsonin ei olisi tarvinnut turhaan huolehtia, sillä kukaan ei voi syyttää häntä siitä, etteikö hän ymmärtäisi tätä universumia. Hänen suurin saavutuksensa ei kuitenkaan ole asiantuntevuus vaan se, että hän aidosti yllättää.

Rey (Daisy Ridley) on jumissa saarella äkäisen Luke Skywalkerin kanssa, ja Kylo Renilla (Adam Driver) on entistä enemmän ongelmia, joten The Last Jedi haluttiin nähdä elokuvana, jossa yhdistyvät Imperiumin vastaisku ja The Force Awakens ripauksella Uutta toivoa.

Mukana on myös pakollinen jedikoulutus ja luolakohtaus, jossa kohdataan pelot. 

Tavallaan elokuva käy järkeen, tavallaan ei, kun Johnson koko ajan leikittelee odotuksilla, joita katsoja ei edes tiennyt ajatelleensa. Vaikka kaikki viittaa päinvastaiseen, voidaan olla varmoja, että emme enää ole Dagobahilla.

Star Wars: The Last Jedi esitetään Nelosella perjantaina 20.05.2022 klo 21.40. Elokuva löytyy muiden Star Wars -elokuvien tapaan myös Disney Plussasta. Katso traileri alta.

Arvio: Marta Bałaga

 

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat