Tänään tv:ssä: Vaivaako Bondeja mammuttitauti? Viimeisin osa tuotti pettymyksen: ”Ylipitkä ja yllätyksetön”

IMDb-arvosana 6,8.

Vuoden 2012 James Bond -elokuva 007 Skyfall oli paitsi erittäin hyvä agenttiseikkailu myös järjettömän suuri hitti, joka keräsi yli miljardin dollarin lipputulot maailmalla. Ei siis ihme, että Sam Mendes houkuteltiin palaamaan Bond-ohjaajaksi myös seuraavassa elokuvassa Spectre, vaikka elokuvasarjassa on usein ollut tapana vaihtaa ohjaajia.

James Bond -elokuvat ovat aina olleet enemmän Eon-yhtiön yhtenäinen tuote kuin yksittäisten ohjaajien visio.

Mendesin paluu oli siis hyvä uutinen, mutta Skyfalliin verrattuna Spectre on kokonaisuutena pettymys. Elokuva kestää noin kaksi ja puoli tuntia, mikä on aivan liikaa. Hollywood-toimintaelokuvia on viime vuosina vaivannut mammuttitauti, mikä näkyy myös pituudessa. 007 Spectre on kaikkien aikojen pisin Bond-leffa, mutta pituus ei ole perusteltua.

Ristiriitaisia tunnelmia kuvaa ennen alkutekstejä nähtävä pakollinen esinäytös, joka sijoittuu Meksikossa vietettävään Kuolleiden päivään. Pitkän yhtäjaksoisen otoksen sisältävä kohtaus on toteutettu taitavasti, mutta varsinainen toimintajakso torin yllä kieppuvassa helikopterissa ei nosta jännitystä kovinkaan korkealle.

Alkujakson tapaan muutkin toimintakohtaukset lupaavat ensin paljon, mutta kunnon jännitettä ei synny, ja lopetus suorastaan lässähtää. Bond-leffojen pitäisi tarjota katsojalle jotain erityistä ja olla edelläkävijä, mutta Spectressä ei ole mitään joka saisi katsojan haukkomaan henkeään.

Hyvää Spectressä on visuaalinen ilme ja nostalginen tunnelma. Alpeille sijoittuvat jaksot tuovat mieleen 60-luvun Bond-leffat. Rikollisjärjestö Spectren ja klassisen Blofeldin hahmon myötä uusi ja vanha yhdistyvät, ja se tuodaan esiin sinänsä onnistuneesti. Harmi vain, että toteutus jää puolitiehen.

Lopputulos on kaikista puutteista huolimatta tyylikäs ja näyttävän näköinen elokuva. Daniel Craig vetää Bondin roolin jo rutiinilla, mutta hän on yhtä vakuuttava kuin aina, eikä hänen työssään ole moittimista. Craigin aikakauden Bondeista Spectre on parempi kuin Quantum of Solace, mutta selvästi heikompi kuin Casino Royale ja Skyfall.

Spectre esitetään Nelosella keskiviikkona 09.06.2021 klo 21.00 ja lauantaina 12.06.2021 klo 22.00.

Katso alta elokuvan tunnuskappale ja alkutekstijakso.

Aiheeseen liittyvät elokuvat