Tänään tv:ssä: Viidakon kätköissä vaanii vaara! Vuoden 2010 toimintaelokuva muistuttaa Lost-sarjaa

Episodin tähdet ★★★

16.6.2024 06:30

Alkuperäinen Predator – saalistaja ilmestyi vuonna 1987. Toimintaa ja tieteistarinaa yhdistelevä John McTiernanin ohjaustyö on saavuttanut klassikon aseman, ja se on yksi parhaita Arnold Schwarzenegger -elokuvia. Muutama vuosi myöhemmin tehtiin jatko-osa Predator 2 ilman McTiernania ja Arskaa. Sen menestys jäi kaikin puolin keskinkertaiseksi, joten seuraavaa jatko-osaa saatiinkin odotella parikymmentä vuotta.

Ulkoavaruudesta tulleet predator-pahikset tosin nähtiin välissä myös kahdessa Alien vs. Predator -elokuvassa (2004 ja 2007). Ne saivat kriitikoilta surkean vastaanoton mutta menestyivät taloudellisesti. Sittemmin elokuvasarjaa ovat jatkaneet elokuvat Shane Blackin ohjaama The Predator (2019), joka niin ikään sai murskakritiikit ja suoratoistona Disney Plussassa ilmestynyt Prey (2022), jonka vastaanotto on ollut myötämielisempi.

Predatorsissa palataan ensimmäisen osan trooppisiin tunnelmiin. Elokuva alkaa sähäkästi, kun Adrien Brodyn esittämä palkkasoturi pudotetaan laskuvarjolla salaperäiseen viidakkoon. Hän saa taivaalta seurakseen joukon sotilaita ja vähän muidenkin alojen edustajia.

Syntyy hieman Lost-televisiosarjaa muistuttava tilanne, jossa sekalainen ryhmä ihmisiä joutuu pärjäämään omillaan vaaroja pursuavassa viidakossa. Ja tässä elokuvassa suurinta vaaraa tietenkin edustavat yliluonnolliset predator-oliot. Niitä vaanii viidakossa vieläpä kahta eri tyyppiä, jotka ovat toisilleen vihamielisiä.

Oscar-palkitun Brodyn (Pianisti) machoilu karskina palkkasoturina on enimmäkseen teennäistä mörinää. Henkilöhahmo on yksituumainen tylsimys. Sivurooleissa nähdään karismaattisia kovanaamoja kuten Danny ”Machete” Trejo ja Laurence Fishburne. Heidän hahmoistaan olisi voinut saada kiinnostavia, mutta valkokangasaika jää molemmilla liian lyhyeksi.

Tarinassa on pari odottamatonta käännettä, mutta kokonaisuutena Predators on melko yllätyksetön. Efektit näyttävät hyvältä ja toimintakohtaukset on toteutettu energisesti. Aihepiirin vaatimaa intensiteettiä ei silti saada aikaan.

Ohjaaja Nimród Antal on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta hänen sukujuurensa ovat Unkarissa, missä hän on opiskellut sekä ohjannut muun muassa palkitun elokuvan Lipuntarkastus (Kontroll, 2003). Huomattavasti tunnetumpi ohjaaja Robert Rodriguez (Hämärästä aamunkoittoon, Sin City) on toiminut Predatorsin tuottajana, ja hänen nimeään onkin muistettu käyttää elokuvan markkinoinnissa.

Predators esitetään Subilla sunnuntaina 16.06.2024 klo 21.00. Elokuva löytyy myös Disney Plussasta. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa