Tänään tv:ssä: Viiden tähden jännäri on nimensä mukainen – Lopussa elokuva palkitsee katsojansa

IMDb-arvosana 7,5.

19.10.2022 05:00

Korealaiset trillerit etenevät usein tyylitellysti ja verkkaisesti. Chang-dong Leen ohjaama Burning on melkein 150-minuuttinen ja länsimaalaiseen kerrontaan verrattuna hidastempoinen. 

Vuonna 2018 valmistuneen elokuvan lähtökohta on yksinkertainen. Tarinan alussa päähenkilöä pyydetään kissavahdiksi, kun omistaja on Afrikan-matkallaan. Nuorta miestä (Ah-in Yoo) vaivaa jonkin verran kuitenkin se, ettei kissaa tahdo löytyä mistään. Pian hän törmää mieheen (Steven Yeun), jolla on varsin erikoinen harrastus.

Burning pääsi yhdeksän parhaan joukkoon muttei lopulta saanut Oscar-ehdokkuutta vieraskielisen elokuvan kategoriassa, joka oli vuonna 2019 poikkeuksellisen tasokas.

Cannesissa Burning oli kuitenkin kriitikkojen suosikki. Kansainvälistä yleisöä kiinnostanee Walking Deadista tutun Steven Yeunin palkittu roolisuoritus kotikielellään.

Hitchcockmainen Burning esittää kysymyksiä enemmän kuin vastauksia. Se on katsojalle vaativa, joskin palkitseva kokemus. Nimensä mukaisesti jotain palavaa tässä intensiivisessä elokuvassa on, mutta sillekin löytää kaksoismerkityksen.

Burning esitetään Yle Teemalla keskiviikkona 19.10.2022 klo 21.45. Katsottavissa Areenassa 11.11.2022 saakka.

Tähdet ★★★★★

Tero Heikkinen

Lisää luettavaa