Tänään tv:ssä: Viiden tähden Oscar-voittaja vuodelta 2020 – ”Näyttelijöiden riemuvoitto”

Episodin tähdet ★★★★★

8.3.2024 05:00

Lee Isaac Chungin käsikirjoittama ja ohjaama Minari oli vuoden 2020 yllättäjiä. Viiisi Oscar-ehdokkuutta kerännyt elokuva perustuu osittain ohjaajan omiin kokemuksiin 80-luvulla.

Hän oli tuolloin vielä korealaisten maahanmuuttajavanhempien pieni poika Arkansasissa.  Hänen fiktiivistä versiotaan näyttelee hienosti ensikertalainen Alan S. Kim.

Minari on amerikkalaistuotanto, vaikka se onkin suurimmilta osin koreankielinen. Kahden hyvin erilaisen valtion kulttuurierot tuodaan pieteetillä esille.

Perheen isä (Walking Dead –sarjasta tunnettu Steven Yeun) haaveilee amerikkalaisesta unelmasta ja päättää ryhtyä maanviljelijäksi. Tämän saavuttamiseen on tarvittu kosolti hanttihommia jo pelkästään kielimuurin takia. Kristityltä yhteisöltä löytyy ymmärrystä, vaikka perheen taloudellinen tilanne on heikko.

Lasten isoäitikin (sivuosa-Oscarilla roolistaan palkittu Youn Yuh-jung) tuodaan pian Amerikkaan, ja hän kuljettaa mukanaan palan eksoottista kotimaataan.

Minari on ennen kaikkea näyttelijöiden riemuvoitto. Oscar-ehdokkuuden parhaasta miespääosasta saanut Yeun on parempi kuin koskaan, mutta elokuvan varsinaisia nappiosumia ovat 7-vuotias Kim sekä Etelä-Koreassa tunnettu monilahjakkuus Youn.

Emile Mosserin elokuvamusiikki on viime vuosien parhaita.

Minari esitetään Yle Teemalla perjantaina 8.3.2024 klo 22.15. Areenassa 6.5.2024 saakka.

Arvio: Tero Heikkinen

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia