Tänään tv:ssä: Vuoden 1964 suomalaiselokuva on erikoinen tapaus – Mukana kuuluisia ranskalaistähtiä

IMDb-arvosana 4,9.

11.10.2022 06:30

Tänään nähdään televisiossa Eino Ruutsalon ohjaama Viheltäjät vuodelta 1964.

Elokuvassa seurataan kuuluisuudesta haaveilevan näyttelijän Pierre Vilmondin (Michael Strasberg) työnhakua ja naisseikkailuja Pariisissa.

Tyhjätaskuinen Pierre ei kaihda mitään keinoja menestyäkseen. Sattumalta Pierre kohtaa Catherinen (Maria Doniel), mutta rakkaussuhdetta estää Pierren pakonomainen tarve menestyä.

Viheltäjät nojautui tietoisesti ranskalaiseen uuteen aaltoon ja cinéma vérité -perinteeseen. Kuuluisat ranskalaisnäyttelijät Jean-Louis Trintignant ja Pascale Petit tekevät pienet roolit esittäen itseään. Elokuva kuvattiin kokonaan Pariisissa.

”Kun elokuvan tekeminen täällä Suomessa ajautui umpikujaan, kiinnosti minua tehdä pitkä elokuva toisissa olosuhteissa ja mentaliteetiltaan kokonaan toisenlaisten ihmisten kanssa”, ohjaaja kertoi Helsinki-Lehdessä elokuvan ilmestymisvuonna.

Viheltäjät on omassa kansallisessa sarjassaan tietenkin kiintoisa yritys monessakin suhteessa, mutta kokonaisuutena ja pelkkänä filmin tarkasteluna se on itse asiassa hyvin vaatimatonta työtä, paikoin persoonallistakin mutta paikoin myös sangen yhdentekevää. Viheltäjät pyrkii olemaan jotakin cinéma véritén, esseen ja novellin väliltä, ja tulokseksi on tullut vähän kaikkea, itse asiassa aika vähän”, kirjoitti Aamulehden Erkka Lehtola tammikuussa 1965.

Elokuvaa ei kriitikoiden parissa arvosteta nykyäänkään. Seura-lehti antoi Viheltäjille yhden tähden, kun elokuva esitettiin televisiossa edellisen kerran vuosi sitten.

Tarinan köyhyyden antaisi vielä anteeksi, jos edes ilmaisu olisi kelvollista. Viheltäjät yhdistelee uutta aaltoa, Cinéma véritéa ja vähäsen melodraamaakin saamatta aikaiseksi kuitenkaan minkäänlaista näkemystä yhtään mistään. Epäonnistuminen on harvoin näin noloa”, tylytti Henri Waltter Rehnström arviossaan lokakuussa 2021.

Viheltäjät esitetään Yle Teemalla tiistaina 11.10.2022 klo 22.05. Areenassa 9.11.2022 saakka. Pistä Viheltäjät alta pyörimään.


Lähde: Elonet

Lisää luettavaa