Tänään tv:ssä: Vesa-Matti Loiri tekee hauskan roolisuorituksen vuoden 1986 komediassa, joka on muuten ”viheliäistä katsottavaa”

Komedia perustuu televisiosta tuttuihin hahmoihin.

30.8.2022 05:00

Vuoden 1986 Spede-tuotanto Pikkupojat on esittelytekstin mukaan kesämökki-iloittelu kiireisille liikemiehille, kaunottarille, keksijöille, kapteeneille, kauhukakaroille.

Elokuva perustuu televisiossa suosiota saavuttaneisiin hahmoihin.

Vesa-Matti Loiri, Spede Pasanen ja Simo Salminen esiintyivät kaksoisrooleissa 6-, 5- ja 4-vuotiaina poikina sekä upseerina, poikien isänä ja keksijänä.

Elokuvassa nähtiin myös monia Speden keksintöjä, kuten lainelauta-moottorivene -yhdistelmä, lentokone ilman siipiä ja kauko-ohjattava golf-kärry.

Julisteessa luki ”taatusti hauska kotimainen elokuva”, mutta kriitikot eivät olleet samaa mieltä.

Pikkupojat-elokuva kuuluu Speden usein suosimaan hyödyn maksimointi -menetelmään”, kirjoitti Sauli Pesonen Kalevassa, kun elokuva tuli ensi-iltaan loppuvuodesta 1986.

Turun Sanomien Tapani Maskulan mukaan taas ”kaikesta paistaa läpi kiireen ja hutiloinnin leima, jota Speden rutinoitu näyttelijäkaartikaan ei pysty kätkemään”.

Pikkupojat tehtiin halvalla. Ohjaaja Ere Kokkosen mukaan budjetti oli noin 500 000 markkaa. Elokuva kuvattiin videotekniikalla ja siirrettiin 35 mm:n filmille.

Kalle Kankaanpää kirjoitti Lapin Kansassa, että kuvan laatu on aivan surkea.

”Kuvan terävyys ja värit kärsivät niin paljon, että lopputulos on viheliäistä katsottavaa. Eikö Spede osaa, viitsi vai halua tehdä kunnollista komediaa?”

Sama Lapin Kansan kriitikko kuitenkin löysi hyvää sanottavaa näyttelijöistä ja kehui etenkin Vesa-Matti Loirin suoritusta.

”Vesku Loirin näyttelemistä yhtenä pikkupojista ja ärjyvänä naapurina on ilo seurata, ja Simo Salminen ja Hannele Lauri vievät myös osansa läpi varsin sujuvasti”

Sivuosissa näyttelevät Riitta Väisänen, Marita Nordberg, Heikki Kinnunen ja Satu Silvo.

Pikkupojat esitetään Subilla tiistaina 30.08.2022 klo 21.00. Elokuvan voi katsoa myös MTV Katsomosta. Katso alta kohtaus elokuvasta.

Lähde: Elonet

Lisää luettavaa