Tänään tv:ssä: Vuoden 1991 älykäs jännäri on kestänyt loistavasti aikaa – ”Huipentuu klassiseen kohtaukseen”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 1991 valmistunut Myrskyn ratsastajat.

18.9.2018 05:00

Johnny Utah (Keanu Reeves) on nuori, vastavalmistunut FBI-agentti, joka on innokas näyttämään kykynsä. Hänen syntymäkelju esimiehensä (John C. McGinley) asettaa Johnnyn työpariksi toisen inhokkinsa, ikääntyneen veteraani Angelo Pappasin (Gary Busey). Kaksikon on määrä tutkia useita vuosia pitkin länsirannikkoa jatkunutta pankkiryöstöjen sarjaa.

Angelolla on idea. Hän epäilee USA:n entisten presidenttien naamioiden takana vain kesäisin pankkiryöstöjä tekevää rikollisjoukkoa surffaajiksi. Johnnyn tehtäväksi jää opetella lainelautailua ja soluttautua sen jälkeen lajin harrastajien alakulttuuriin etsimään mahdollisia epäiltyjä.

Peiteroolissaan Johnny tutustuu kahteen ihmiseen, jotka tulevat muuttamaan hänen elämänsä. Tyler (Lori Petty) opettaa hänelle surffaustaitoja, ja he alkavat kiinnostua toisistaan romanttisessa mielessä. Bodhi (Patrick Swayze) on puolestaan erään surffaajajoukon johtaja, jolle laineilla kiitäminen on paljon enemmän kuin pelkkä hauska kesäinen harrastus. Myös Johnny joutuu vähitelleen suhtautumaan siihen elämäntapana ja filosofiana.

Kathryn Bigelow’n (The Hurt Locker) mestariteos kuuluu niiden harvalukuisten toimintaelokuvien joukkoon, joita voi aiheellisesti kutsua eksistentialistisiksi. Katsoja ajetaan hienosti sisään surffaajien maailmaan, ja vaikka tämä ei olisi koskaan aiemmin ollut vähääkään kiinnostunut lainelaudoista, hän päätyy ymmärtämään ja myötäelämään elokuvan hahmoja niin hyvässä kuin pahassakin.

Luonnollisesti myös pankkiryöstösarja alkaa vähin erin selvitä, missä yhteydessä Johnny päätyy unohtumattomasti vastakkain Bodhin kanssa. Kahden täydellisyyteen tinkimättömästi pyrkivän nuoren miehen kaksinkamppailu eskaloituu huikeisiin mittoihin. Elokuvan huipennus on yksi genren suurimmista klassikkokohtauksista, jossa Johnny joutuu tekemään todella uskaliaan päätöksen selvitäkseen kamppailusta voittajana.

Bigelow on toimintaohjaajana tyyliltään läheistä sukua tuolloisen aviomiehensä James Cameronin (joka on yksi elokuvan tuottajista) kanssa. Perinteisen ammuskelutoiminnan lisäksi tarjolla on myös komeita laskuvarjohyppyjä ja -takaa-ajoja sekä luonnollisesti silmiähiveleviksi viimeisteltyjä surffauskohtauksia. Niiden ja hienosti kirjoitettujen henkilöhahmojen synteesistä kasvaa toimintaelokuvan merkkiteos, joka on kestänyt loistavasti aikaa.

Elokuvasta tehtiin vuonna 2015 uusintaversio.

Myrskyn ratsastajat esitetään Subilla tiistaina 18.09.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia