Tänään tv:ssä: Vuoden 2017 sotadraama vääristää historiaa oikein kunnolla

Tänään esitetään televisiossa vuonna 2017 valmistunut Ottoman Lieutenant.

Ensimmäisen maailmansodan alla vahvaluontoinen amerikkalaisnainen (Hera Hilmar) kyllästyy maansa rasismiin ja päättää lähteä hyväntekijäksi Osmanien valtakuntaan, nykyiseen Turkkiin.

Siellä hän joutuu tietysti amerikkalaisen lääkärin (Josh Hartnett) ja turkkilaisen upseerin (Michiel Huisman) äijäsämpylän väliin.

Yleensä fiktiivisiltä elokuvilta ei pidä edellyttää historiallista tarkkuutta. Mutta kun romanssi on täysin vailla kemiaa, sotatoiminta löysää ja yleinen toteutus kuin halvasta tv-leffasta – jolla tosin on ollut kunnioitettava ja romanttinen viitekehys huomioiden yllättävän antaumuksella käytetty haavaefektibudjetti – ei voi kuin epäillä koko projektin tarkoitusperiä poliittisiksi.

Turkkilais-amerikkalaisen Ottoman Lieutenantin sanoma nimittäin tuntuu olevan, että jos sata vuotta sitten jotain armenialaisia kuoli, niin he kerjäsivät sitä nousemalla aseelliseen kapinaan barbaaristen venäläisten tuella.

Joku yksittäinen paha osmaani saattoi tappaa siviileitäkin, mutta silloinkin puhutaan joistakin kymmenistä tapauksista, ei missään nimessä mistään kansanmurhasta.

Jouni Vikman

Tähdet ★

Tv-esitykset:

  • Ma 17.05.2021 klo 22.00, TV5
  • To 20.05.2021 klo 00.20, TV5
  • Su 23.05.2021 klo 17.50, FRII