Tänään tv:ssä: Yksi parhaista romanttisista komedioista koskaan – ”Optimismin ja hyvän olon kaksituntinen”

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2003 valmistunut Rakkautta vain.

Mosaiikkimainen, useista tarinoista koostuva romanttinen brittikomedia, jonka tekijä Richard Curtis tunnetaan muun muassa kirjoittamillaan elokuvilla Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994) ja Notting Hill (1999).

Curtis on tällä kertaa paitsi kirjoittanut, myös ohjannut elokuvansa. Elokuvan laaja henkilögalleria joutuu tekemisiin romanttisten tunteiden kanssa mitä erilaisimmin tavoin. Hugh Grant näyttelee Britannian uutta pääministeriä, joka rakastuu palvelusväkeensä kuuluvaan naiseen. Emma Thompson on pääministerin sisar, joka epäilee oman miehensä kiinnostuneen toisesta naisesta. Laura Linney on kiireinen uranainen, joka on onnettomasti rakastunut komeaan mieheen työpaikallaan. Colin Firth on kirjailija, joka pakenee epäonnistunutta liittoaan Etelä-Ranskaan vain kohdatakseen rakkauden odottamattomalla tavalla.

Nämä ja muutama muukin tarina sisältävät realismia lopulta vain siteeksi. Curtis ei väsytä katsojiaan liikaa todellisuuden lainalaisuuksilla. Sen sijaan Rakkautta vain tarjoaa suurenmoisen tilaisuuden parin tunnin mittaiseen todellisuuspakoon, maailmaan jossa rakkauden löytäminen ja kokeminen on helpompaa kuin oikeassa elämässä. Maailmaan, jossa se oikea voi kävellä vastaan yhtäkkiä ja vastata helliin tunteisiin ilman suurta problematiikkaa.

Aivan pelkkää vaaleanpunaista päiväunta Rakkautta vain ei sentään ole, sillä myös sen maailmassa koetaan menetyksiä, eivätkä ihmissuhteet ole ihan pelkkää sokerikuorrutettua ihanuutta. Curtis on kuitenkin ollut tällä asialla jo niin monta kertaa, että hän löytää vaivatta tasapainon imelyyden ja realismin välillä. Tämän osatessaan hän on päätä pitempi tekijä kuin amerikkalaiset kollegansa, jotka usein kallistuvat liikaa imelän puolelle. Täydellisen onnistumisensa hän viimeistelee hykerryttävällä brittihuumorilla.

Rakkautta vain on todellinen optimismin ja hyvän olon kaksituntinen, ja yksi parhaista romanttisista komedioista koskaan. Siitä nauttii, jos osaa hetkeksi unohtaa kyynisyyden ja eläytyä elokuvaan aivojen sijasta sydämellään.

Rakkautta vain  esitetään TV5-kanavalla lauantaina 17.02.2018 klo 21.00. Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut