Tänään tv:ssä: ”Yksinkertaisuudessaan nerokas” – Vuoden 1985 toimintaklassikko on lajinsa parasta herkkua

IMDb-arvosana 6,8.

28.2.2024 08:00

Rautaisen 1980-luvun parhaisiin, pahamaineisimpiin ja rakastetuimpiin toimintaelokuviin kuuluva Commando (1985) on hillitön luotirymistely, joka sinetöi lopullisesti Arnold Schwarzeneggerin maineen maailman suurimpana actiontähtenä.

Commando on lyhyesti sanottuna täyttä rautaa. Ja eräs viihdyttävimmistä koskaan tehdyistä elokuvista.

Jos Commandon nautittavan överiyden voisi tiivistää yhteen minuuttiin, olisi se kohtaus, jossa Arnold Schwarzenegger maalaa itsensä sotamaalilla, pukee ylleen kaikki maailmassa keksityt aseet ja lähtee päättäväisesti taistelemaan yksin satoja vastapuolen sotilaita vastaan. Se on jakso, joka määritteli uusiksi maskuliinisen toimintaelokuvan ja siihen liittyvät fantasiat.

Commando on ehdoton suosikkini omista elokuvistani”, ohjaaja Mark L. Lester kertoi Episodille vuonna 2015, kun elokuva täytti 30 vuotta.

”Sen tekeminen oli pirun hauskaa, mutta en olisi silti uskonut kuinka valtava hitti siitä tulee. Saan jatkuvasti fanikirjeitä ja ihmiset tulevat kadulla juttelemaan. Yritän myös ehtiä aina paikalle faninäytöksiin, kun niitä järjestetään. Commando elää täysin omaa elämäänsä, mistä olen erittäin ylpeä”, Lester kertoi.

Commandon juoni on yksinkertaisuudessaan nerokas. Schwarzenegger esittää entistä erikoisiskuryhmän komentajaa John Matrixia, joka viettää rauhallisia varhaiseläkepäiviä idyllisessä vuoristokodissa teini-ikäisen tyttärensä Jennyn (Alyssa Milano) kanssa.

Joku on ryhtynyt kuitenkin listimään commandon entisiä alaisia, ja pian myös Matrixin kotiin isketään ja Jenny kidnapataan. Teon takana ovat pienen saarivaltion johtoon pyrkivä sotalordi Arius (Dan Hedaya) ja Matrixille kaunaa kantava palkkasoturi ja ex-kollega Bennett (Asfalttisoturin Vernon Wells), jotka painostavat sankaria tekemään likaisen työn puolestaan.

Commando esitetään Subilla keskiviikkona 28.2.2024 klo 21.00. Elokuva löytyy myös Disney Plussasta. Katso alta Reel Action -kanavan katsaus elokuvasta.

Teksti: Tuomas Riskala

Lisää luettavaa