Tänään tv:ssä: Yle esittää kauhuelokuvan, jonka esittäminen oli kiellettyä Suomessa yli 20 vuotta

Mestariteokseksi sittemmin nostettua elokuvaa ei aikoinaan ymmärretty.

Pelon kasvot eli Peeping Tom on vuonna 1960 valmistunut psykologinen kauhuelokuva, jolla on nykyään klassikon asema. Useimmat elokuva-alan asiantuntijat pitävät sitä mestariteoksena.

Suomessa myös nimellä Kurkistelija tunnettu brittielokuva ei kuitenkaan saanut arvostusta omana aikanaan. Sen sijaan elokuvan vastaanotto käytännössä tuhosi ohjaaja Michael Powellin uran.

Pelon kasvot kertoo sarjamurhaajasta, joka haaveilee elokuvan tekemisestä ja filmaa omat rikoksensa. Aihe oli 1960-luvussa aivan liian rankka brittiläisille kriitikoille, jotka lyttäsivät elokuvan ja tuomitsivat tavan, jolla Powell kuvasi seksuaalisuutta ja väkivaltaa.

Ison-Britannian ulkopuolellakaan elokuvaa ei ymmärretty. Se oli liikaa myös Suomen elokuvatarkastamolle, joka kielsi elokuvan kaksi kertaa: ensin vuonna 1960 ja toisen kerran 1966. Pelon kasvot nähtiin Suomessa vasta 1980-luvun alussa Elokuva-arkiston esityksessä.

Sittemmin Michael Powellin tapaa kuvata hyväksikäyttöä ja sadomasokismia on pidetty nerokkaana. Esimerkiksi Martin Scorsese on sanonut, että Federico Fellinin 8 1/2:n ohella Pelon kasvot kertoo elokuvantekemisestä kaiken, mitä pitää tietää.

Pääosia esittävät Karlheinz Böhm, Moira Shearer, Anna Massey ja Maxine Audley.

Pelon kasvot esitetään Yle Teemalla torstaina 15.10.2020 klo 21.00. Areenassa 29 päivää. Katso alta video, jolla Martin Scorsese ja muut asiantuntijat keskustelevat elokuvasta.