Tanskalainen Submarino voitti Pohjoismaisen elokuvapalkinnon

20.10.2010 12:39

Tanskalainen ohjaaja Thomas Vinterberg, käsikirjoittaja Tobias Lindholm ja tuottaja Morten Kaufmann saavat Pohjoismaiden tavoitelluimman elokuvapalkinnon.

Pohjoismaiden neuvoston vuoden 2010 elokuvapalkinnon voittaja on valittu. Pohjoismaiden tavoitelluin elokuvapalkinto menee Tanskaan ohjaaja Thomas Vinterbergille, käsikirjoittaja Tobias Lindholmille ja tuottaja Morten Kaufmannille elokuvasta SUBMARINO.

Palkintolautakunta – jossa olivat tänä vuonna lehtori Anne Jerslev (Tanska), toimittaja Johanna Grönqvist (Suomi), kriitikko Sif Gunnarsdóttir (Islanti), kriitikko Le LD Ngyen (Norja) sekä kriitikko Eva af Geijerstam (Ruotsi) – perustelee valintaansa seuraavasti:

”SUBMARINO on karu mutta syvästi liikuttava kertomus kahdesta veljeksestä, joita yhdistää kohtalokas lapsuus. Elokuva kuvaa veljeksiä, joille sälytetään aikuisten vastuu, sekä lasta sosiaalisen perinnön kantajana, mutta samalla se kertoo paremman tulevaisuuden toivosta. Käsiteltävistä teemoista voidaan mainita traumat, syyllisyys ja sovitus. SUBMARINO on pelkistetty mutta samalla monisäikeinen taideteos, joka perustuu vahvaan käsikirjoitukseen ja varmaan ohjaukseen. Tyylikäs, ytimekäs ja toimiva dramaturgia, näyttelijöiden vahva läsnäolo sekä älykäs valon ja äänen käyttö auttavat osaltaan luomaan tämän oivaltavan kuvan ihmiselämästä.”

SUBMARINO tuli Tanskassa ensi-iltaan maaliskuussa, ja siitä tuli yksi vuoden suurimmista kotimaisista arvostelumenestyksistä. Elokuva oli mukana tämän vuoden Berliiniin elokuvajuhlien pääsarjassa, ja se on ollut elokuvajuhlien ohjelmistossa myös Lontoossa, Sao Paolossa ja Los Angelesissa. SUBMARINO sai kriitikkojen palkinnon vuoden 2010 Norjan kansainvälisillä elokuvajuhlilla Haugesundissa sekä pääpalkinnon Hollannin Film by the Sea -festivaaleilla. Joulukuussa elokuva tavoittelee eurooppalaisen EFA-palkinnon ehdokkuutta, ja se oli yksi kolmesta elokuvasta, joista valittiin Tanskan ehdokas parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin saajaksi.

”Olen hyvin iloinen ja ylpeä Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnosta. Tanskassa ja muissa Pohjoismaissa tehdään erittäin laadukkaita elokuvia, ja arvostan suuresti myös arvioinnista vastanneita päteviä ihmisiä. Tämä on suuri kunnia. Pidän palkintoa tunnustuksena paitsi meille SUBMARINON tekijöille myös koko tanskalaiselle elokuvalle. Palkinto on osoitus siitä, miten vahvoja tuloksia voidaan saavuttaa, kun Tanskassa tehdään ja tuetaan elokuvia taiteellisten kriteerien pohjalta, ja miten tärkeää tämä työ on. Palkinto kannustaa tanskalaisia elokuvantekijöitä suuntautumaan jatkossakin maan rajojen ulkopuolelle”, Thomas Vinterberg toteaa.

Lisää luettavaa