Tiesitkö tämän ensimmäisestä Terminator-elokuvasta? 30 vuotta, 30 faktaa

Tänään tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta siitä kun ensimmäinen Terminator-elokuva sai ensi-iltansa. Sen kunniaksi kerromme 30 kiinnostavaa faktaa elokuvasta.

Koonnut: Jussi Huhtala

1. Arnold Schwarzenegger olisi halunnut esittää Kyle Reesen osan, mutta ohjaaja  James Cameron halusi hänet Terminaattoriksi ja perusteli, että ”tässä ei ole kyse sankarista, tämä on elokuva Terminaattorista”.

2. Schwarzenegger opetteli kuukauden ajan aseenkäsittelyä roolia varten. Ensimmäiset kaksi viikkoa hän harjoitteli purkamista ja kokoamista side silmillä niin kauan, että liikkeistä tuli konemaisen automaattisia. Hän vietti tuntikausia ampumaradalla harjoitellen eri aseilla räpäyttämättä silmiään tai katsomatta niitä ladatessa tai virittäessä. Terminator_2 
3. Kuuluisa repliikki ”I’ll be back” oli käsikirjoituksessa alun perin ”I’ll come back”.

4. Eräällä kuvaustauolla Schwarzenegger kävi lounaalla Los Angelesin keskustassa ja huomasi vasta ravintolassa, että hänellä oli kasvoillaan täysi Terminator-maskeeraus: yksi silmä puuttui, leukaluu näkyi ja iho oli palanut. 
Terminator_7
 5. Terminaattorin rooliin kaavailtiin O.J. Simpsonia, mutta tuottajien mielestä hän oli liian mukava, jotta hänet otettaisiin vakavasti tappajana. Myöhemmin Simpson tuomittiin ex-vaimonsa ja tämän miesystävän murhasta.

6. Mel Gibsonille tarjottiin Terminaattorin roolia, mutta hän kieltäytyi. Tuottajien listalla olivat myös Tom Selleck, Kevin Kline ja Michael Douglas.

7. Terminaattori on päässyt ainoana roolihahmona Yhdysvaltain elokuvainstituutin 100 konnan ja sankarin listalle sekä konnana että sankarina.

8. Linda Hamiltonin esittämä Sarah Connor on elokuvassa 19-vuotias, koska Terminator 2:ssa Sarah on 29-vuotias ja hänen poikansa John kymmenvuotias.
 Terminator_6_hamilton 
9. Lance Henriksenin piti alun perin esittää Terminaattoria. Cameron teki piirroksiakin, joissa Terminator oli Henriksenin näköinen. Kun Schwarzenegger valittiin, Henriksen sai etsivä Vukovichin roolin. Henriksen pääsi myöhemmin esittämään kyborgia Cameronin elokuvassa Aliens – Paluu.
 Terminator_3 
10. Lance Henriksenin mukaan Cameronilla ei ollut agenttia ja hän asui autossaan niihin aikoihin kun hän kirjoitti Terminatorin käsikirjoitusta. Cameron oli antanut agentilleen potkut, koska tämä ei pitänyt Terminator-tarinan ideasta.

11. Elokuva julkaistiin Puolassa nimellä Elektroniczny morderca, ”Elektroninen murhaaja”, koska puolan kielessä sana ’terminator’ tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin ’oppipoika’. Kun Schwarzeneggerin hahmosta tuli suosittu, sanan englanninkielinen merkitys selvisi myös puolalaisille, ja jatko-osissa Terminator-sana sai jäädä elokuvan nimeen.

12. Elokuva sijoittuu ajanjaksolle 13.5–10.11.1984 sekä vuoteen 2029.

13. Terminaattorin aurinkolasit ovat Gargoyles-merkkiä.

14. Cameron halusi naispääosaan Debra Wingerin nähtyään Upseeri ja herrasmies -elokuvan. Myös Michelle Pfeiffer, Diane Lane ja Carrie Fisher olivat harkinnassa. Geena Davis, Sharon Stone ja Kelly McGillis kävivät koekuvauksissa.
 Terminator_8 
15. Terminaattorin moottoripyörä oli myöhemmin esillä Schwarzeneggerin omistamassa Planet Hollywood -ravintolassa.

16. Elokuvan teasertrailerissa toimi kertojana Peter Cullen, joka tunnetaan myös Transformers-sarjan ja -elokuvien Optimus Primen äänenä.

17. Kohtauksessa jossa Terminaattori iskee kädellä tuulilasin läpi, käytettiin mekaanista kättä. Sitä harjoiteltiin monta kertaa, koska kohtauksen piti mennä kerralla purkkiin, sillä tuulilasin vaihtaminen olisi ollut kallista ja aikaavievää.

18. Linda Hamilton mursi nilkkansa ennen tuotannon alkua, joten takaa-ajokohtaukset piti siirtää kuvausaikataulun loppuun.
 Terminator_4 
19. Kyle Reesen osaan harkittiin Mickey Rourkea, Bruce Willisiä ja Stingiä.

20. Cameron kirjoitti Sarah Connorin ensin teini-ikäiseksi tytöksi, mutta roolihahmo muutettiin aikuiseksi naiseksi.

21. Pienen budjetin takia elokuva äänitettiin monona. Jotta kaikki efektit olisi saatu mukaan stereona, se olisi tullut liian kalliiksi. Vhs-julkaisua varten ääniraita remiksattiin stereoksi, ja vuoden 2001 Special Edition -dvd:ssä oli mukana 5.1-ääniraita.
 Terminator_5 
22. Komedienne Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld) oli huhujen mukaan ehdolla Sarah Connorin rooliin, mutta hänen vakituinen työnsä Saturday Night Live -ohjelmassa esti elokuvan tekemisen.

23. Sarah Connorin toisen nimen alkukirjain on J, mikä näkyy puhelinluettelossa, mutta yksikään Terminator-elokuva ei paljasta koko nimeä.

24. Genesis-yhtyeen kosketinsoittaja Tony Banksia pyydettiin säveltämään Terminatorin musiikki, mutta hän kieltäytyi koska oli tekemässä samaan aikaan musiikkia elokuvaan Avaruusseikkailu 2084 (Lorca and the Outlaws).

25. Elokuvan piti päättyä kohtaukseen, jossa säiliöauto räjähtää, mutta Cameron halusi näyttävämmän loppukohtauksen ja lisäsi lopetuksen, joka sijoittuu tehtaaseen.

26. Moottoripyörä, jolla Terminator ajaa, on Honda CB750.

27. Edward James Olmos ja Louis Gossett Jr. olivat ehdolla komisario Traxlerin rooliin. Roolin sai Paul Winfield.
 Terminator_1 
28. Michael Biehn, Lance Henriksen ja Bill Paxton olivat mukana myös Cameronin elokuvassa Aliens – Paluu.

29. Schwarzeneggerin ääntä kuullaan 16 repliikissä.

30. Repliikki ”I’ll be back” äänestettiin 37. parhaaksi elokuvarepliikiksi Yhdysvaltain elokuvainstituutin Top 100 -listalla.

Lähde: IMDb

Aiheeseen liittyvät jutut