Levyarvostelu: Kaksi mainiota kotimaista soundtrackia kahdelta Jussi-palkitulta säveltäjältä muodostavat omat maailmansa

Levyt lautaselle!

25.10.2022 19:01

Episodi arvosteli kaksi Timo Kaukolammen ja Tuomo Purasen soundtrackia. Molemmat sävellykset kuullaan suosituissa tv-sarjoissa.

Mister 8

Teemu Nikin ja Jani Pösön komediasarja Mister 8 on mainio esimerkki siitä, kuinka erikoinen musiikki vaikuttaa sarjan tunnelmaan ja onnistuu avittamaan sen ainutlaatuisen atmosfäärin luomisessa.

Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen tunnetaan muun muassa yhtyeestä K-X-P, mutta heidän panoksensa suomalaiseen elokuvaan ja sarjoihin on ainutlaatuinen – eivät muut tällaisia ambient-soundeja tee näin. Kaksikko palkittiin Jussilla Armomurhaaja-elokuvan soundtrackista.

Mister 8 -soundtrack on eheä kokonaisuus, joka toimii hyvin myös itsenäisenä teoksena. Esimerkiksi Unicorn-kappale on suorastaan hengästyttävä ja sykettä nostattava teoksensa, siinä missä vaikka hauska DJ Sex – Rakkaus tulee. Paikoitellen albumi tuo mieleen Daft Punkin mestarillisen Tron: Perintö -soundtrackin, vaikka ei sen tasolle nousekaan.

Jesse Raatikainen

★★★★

Mister 8. Artisti Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen. Levy-yhtiö Svart Records.

White Wall

Kaukolammen ja Purasen toinen soundtrack on suomalais-ruotsalaiseen tv-sarjaan White Walliin. Kyseessä on jälleen ominaista elektronista ambient-musiikkia, joka hiipii katsojan tajuntaan ja luo jännitystä. White Wallon tummanpuhuva noir-sarja, jota musiikki ilmentää hyvin.

Omana levynään White Wall ei toimi niin hyvin, kuin sarjan taustamusiikkina, mutta toimii toisaalta pätevästi siinä, mihin se on luotu. Siitä huolimatta on aina kulttuuriteko julkaista konkreettisena levynä (tässäkin tapauksessa rajoitettuna vinyylipainoksena) arvostettujen säveltäjien musiikkia.

Soundtrack tuo sarjalle oman pulssinsa, ja on toisaalta hyvin eheä kokonaisuus, joka tuo katsojan mieleen roiman annoksen scifi-tunnelmaa. Musiikillisesti White Wall -sarja ei kalpene vastapareilleen maailmalla.

Jesse Raatikainen

★★★

White Wall. Artisti Timo Kaukolampi ja Tuomo Puranen. Levy-yhtiö Svart Records.

Lisää luettavaa