Levyarvostelu: Kalevi Hartti on kotimaisen elokuvamusiikin suuri tuntematon – Harvinaisuuksia koottu nyt levylle

Kotimaista elokuvamusiikkia vuosikymmenten takaa.

17.10.2022 21:01

Nimi Kalevi Hartti ei sano monille mitään. Hän näytteli jonkin verran elokuvissa, mutta merkittävimmän perintönsä hän teki musiikin parissa.

Häntä voidaan pitää varhaisen suomalaisen elokuva- ja mainosmusiikin merkkimiehenä. Säveltäjä eli vuosina 1927–1964, mutta ehti luoda nahkansa jazzmuusikkona ja säveltää myöhemmin useita kotimaisia elokuva, esimerkiksi Fennadalle.

Kokoelma on yhteistyön tulosta: levyn tuotannosta vastaa Artie Music ja Sointu, jonka tavoitteena on julkaista uudelleen kulttuurihistoriallisesti merkittäväksi katsomikseen tallenteita.

Levyn teossa mukana ollut Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Juha Seitajärvi kertoo, että suurin osa cd-julkaisun kappaleista on julkaistu vain savikiekoilla, eli kyseessä on todellinen kulttuuriteko tuoda levytykset digitaaliseen muotoon.

Levylle nimen antanut Dolorosa kuuluu levyn huippuhetkiin. Nimikappaleen tulkitsee Olavi Virta, ja tuo heti alkuun tunnelmaa kuin suoraan Woody Allenin parhaista elokuvista. Jazz kuuluu myös seuraavissa kolmessa kappaleessa, jotka lienevät levyn parhaat: Jumpin’ with Symphony Sid, September in the Rain ja Night and Day, jotka ovat jazzklassikoita Hartin sovittamina ja yhtyeensä esittäminä.

Maire Ojosen tunnelmaiset tulkinnat kappaleista Yö on pitkä ja Kiltti tyttö ovat helmiä, kuten myös Rainer Kuisman esittämä Kolibri. Välillä on kepeää ja taiteellisesti kunnianhimotonta viihdemusiikkia, kuten Carribanatai Venetsiana, mutta ne jäävät levyllä vähemmistöön.

Myös julkaisuna levy on hyvin laadukas. Mukana on monisivuinen essee, jossa käydään läpi Hartin ura. Tekstistä vastaa Seitajärven lisäksi Kalevi Koukkunen ja Timo Wuori, joka on restauroinut levyllä kuultavat kappaleet.

Jesse Raatikainen

★★★★

Kalevi Hartti – Dolorosa 1949–1960. Artisti Useita artisteja. Levy-yhtiö Artie Music.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia