Tom Hardy -faneille tupla-annos sankariaan

Legend on Brian Helgelandin (L.A. Confidential, Menneisyyden ote) käsikirjoittama ja ohjaama rikostrilleri, joka pohjautuu tositapahtumiin. Elokuva kertoo Ronnie eli Ron ja Reggie Krayn noususta Lontoon tunnetuimmiksi gangstereiksi ja heidän alamäestään. Elokuva pohjautuu osittain John Pearsonin kirjoittamaan kirjaan The Profession of Violence, mutta Helgeland luki myös muita veljeksistä kirjoitettuja teoksia, vieraili heidän kotikulmillaan ja haastatteli ihmisiä, jotka tunsivat kriminaalikaksikon.

Alussa kaikki oli Krayn veljeksille yhtä juhlaa. Kaikki valtiovallan huipulla olevista johtajista ja kuuluisuuksista lähtien halusivat olla hyvää pataa heidän kanssaan. Maine ja mammona ovat kuitenkin katoavaisia, ja rikolliset sortuivat kardinaalivirheisiin.

Pääosissa nähdään Tom Hardy vaativassa kaksoisroolissa. Aluksi häntä viehätti enemmän Ronin rooli tämän värikkyyden takia.

_MG_0819.CR2

– Rehellisyyden nimissä minun täytyy myöntää, että halusin näytellä molempia alusta lähtien. En pystynyt näkemään yhtä ilman toista. Pidin käsikirjoitusta ja hahmoja yhtenä yksikkönä, enkä olisi suostunut näyttelemään vain jompaakumpaa. Näin Ronin äänekkäänä pellenä, mutta hänessä oli myös traagisia piireteitä, jota tekivät hänestä hyvin inhimillisen. Nämä piirteet vetosivat minuun välittömästi. Reggie oli puolestaan selkeän suoraviivainen, Hardy kertoo.

Lontoossa kasvaneelle Hardylle veljekset olivat ennestään hyvin tuttuja.

– Olin nuorena kiinnostunut rikoskirjallisuudesta, ja Krayn veljeksistä oli saatavilla runsaasti niin fakta- kuin fiktiopohjaisia kirjoja. Heistä kerrottiin myös monenlaisia myyttejä kuten värikkäistä hahmoista yleensäkin. Lontoossa jokaisella on oma tarinansa heistä.

Legend_Ron_ja_Reggie_Tom_HardyNäyttelijällä oli kymmenen viikkoa aikaa valmistautua kaksoisrooliin.

– Veljesten piti näyttää visuaalisesti aidoilta, sillä heistä on niin paljon dokumenttimateriaalia. Tällaista fyysistä muodonmuutosta auttaa puvustus ja meikkaus kaiken muun materiaalin ohella, joka auttoi suorituksessani. Minun oli saatava heidät näyttämään erilaisilta. Ron oli hieman kookkaampi, joten ajattelimme ensin, että lihottaisin itseni ja kuvaisimme hänen ja Reggien kohtaukset erikseen. Se olisi kuitenkin tuplannut kuvauspäivät, sanoo Hardy.

Myös nopea fyysinen muuntautuminen kahdeksi hahmoksi olisi ollut aikataulun puitteissa mahdotonta.

– Päätimme kuvata heidän kohtauksensa samaan aikaan, samana päivänä ja löytää keino vaihtaa roolista toiseen niin, että he näyttävät selkeästi eri ihmisiltä. Pidin tekohampaita Ronia näytellessäni, mutta Reggien osassa en niitä tarvinnut. Omat hampaani ovat yhtä vänkyräiset kuin hänellä. Sitten vain ajoin partani ja kampasin hiukseni, ja olin kuin Reggie. Ronin nenä oli murtunut, hän käytti silmälaseja ja pidin häntä näytellessäni paksuja vaatteita sekä harrastin kerrospukeutumista veljesten kokoeron takia. Kenkiini laitettiin myös valepohja, jossa oli korote, Hardy selittää.

Helgeland oli hämmästynyt, miten helposti Hardy hyppäsi roolista toiseen ja miten näyttelijä sisäisti veljesten erilaiset persoonat.

Legend_Tom_Hardy– Ronia oli paljon helpompi ohjata kuin Reggieta. Kun Tom tuli kuvauspaikalle Ronina, hän käveli luokseni ja kysyi Ronin äänellä ohjeita kohtaukseen liittyen. Reggien roolissa Tom oli hiljaisempi, varautuneempi ja vaati yksityiskohtaisemmat ohjeet. En edes usko, että Tom oli itse täysin tietoinen tästä jakautuneesta persoonallisuudesta.

Hardingin kyky roolien välillä sukkuloimiseen helpotti kuvauksia.

– Kuvasimme yleensä kohtauksen pääosassa olevan hahmon ensin.

Useimmiten se oli Reggie. Ensin Tom harjoitteli kohtauksen ja äänitti sitten Ronin vuorosanat, joten hän pystyi reagoimaan niihin Reggien roolissa. Tomilla ei edes ollut vastanäyttelijää, joka olisi auttanut hänen suoritustaan, ainoastaan sijaisnäyttelijä seisomassa hänen edessään, selittää Helgeland.

Harding kiittää sijaisnäyttelijäänsä korvaamattomasta avusta.

– Toiseen näyttelijään reagoiminen on suuri osa näyttelemistä, joten on hyvin vaarallista laittaa itsensä kuplan sisälle, kuten tein tässä elokuvassa. Sain avuksi sijaisnäyttelijäni Jacob Tomurin, jonka kanssa työskentelin myös Mad Maxissa. Hänellä on noin kuusi tuntia näyttelemiskoulutusta, ja hän joutui jakamaan kanssani haasteen, joka oli minulle urani suurin, Hardy kiittelee.

Lue koko juttu perjantaina ilmestyvästä uudesta Episodista!

(EPISODI/Johanna Juntunen)

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut