Tuliko joululeffoista ähky? Tässä kuusi eeppistä katseluvinkkiä joulunpyhien ja välipäivien ratoksi

Joulunpyhinä on aikaa hiljentyä, ja monilla on kerrankin aikaa katsoa elokuvia. Nyt on hyvä hetki hakeutua sohvalle konvehtirasian kanssa ja pistää suoratoisto pyörimään.

23.12.2022 13:30

Joululeffat ovat tietysti mukavia joulun aikaan, mutta niistäkin voi tulla ähky. Pyhien aikana on loistava tilaisuus keskittyä eeppisiin leffoihin, jotka ovat arjen kiireissä jääneet odottamaan. Esittelemme seuraavassa eeppisiä klassikkoelokuvia, joiden kesto lähenee kolmea tuntia tai menee reilusti ylikin.

1. Ben Hur

Lähes neljä tuntia kestävä Ben-Hur (1959) edustaa raamatullisten jättispektaakkelien terävintä kärkeä. Oman aikansa suurmenestys voitti ennätykselliset 11 Oscaria. Samaan ovat sittemmin pystyneet vain Titanic ja Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu.

Charlton Heston vakuuttaa ylimyksenä, joka joutuu lapsuudenystävänsä petoksen takia kaleeriorjaksi. Ben-Hur kannattaa katsoa pelkästään legendaarisen vaunukilpailukohtauksen takia. Vuoden 2016 uusintafilmatisointia kannattaa välttää kuin spitaalia.

Ben-Hur ei tällä hetkellä kuulu mihinkään kuukausimaksulliseen palveluun, mutta sen voi vuokrata vaikkapa Blockbusterista, Apple TV:stä tai Elisa Viihde Viaplaysta.


.

2. Arabian Lawrence

Brittiläinen David Lean (1908–1991) oli eeppisten suurtuotantojn mestari, joka tunnetaan muun muassa elokuvista Kwai-joen silta (1957) ja Tohtori Živago (1965) . Hänen suurin saavutuksensa on Arabian Lawrence (1962). Se kertoo brittiupseeri T.E. Lawrencesta (Peter O’Toole), joka taisteli Arabien beduiiniheimojen rinnalla turkkilaisia vastaan. Lean liikuttelee valtavia kokonaisuuksia uskomattomasti kuvatuissa aavikkomaisemissa. Toivottavasti sinulla on iso televisio, sillä Arabian Lawrence ei pääse oikeuksiinsa ihan pienellä ruudulla.

Arabian Lawrence esitetään Yle Teemalla 30.12. klo 12.01, ja sen voi katsoa myös Areenasta 12.1. saakka.

3. Suuri gangsterisota

Italialaisohjaaja Sergio Leone (1929–1989) loi maineensa spagettiwesterneillä kuten Hyvät, pahat ja rumat ja Huuliharppukostaja. Hänen viimeiseksi työkseen jäi Suuri gangsterisota. Se on lähes nelituntinen eeppinen tarina newyorkilaisen juutalaiskorttelin pojista, jotka nousevat kaupungin rikosmaailman huipulle.

Suuri gangsterisota on paitsi komea rikoselokuva myös runollinen kuvaus lapsuudesta, ystävyydestä ja muistojen merkityksestä. Ennio Morriconen upea musiikki kruunaa kokonaisuuden.

Suuri gangsterisota kuuluu tällä hetkellä Disney Plussan valikoimaan.

4. Kummisetä-trilogia

Nyt kun päästiin gangsterielokuviin, niin Kummisetä-trilogia vasta eeppinen kokemus onkin. Francis Ford Coppolan mafiaeepos kertoo gangstereista ja mafiosoista, mutta se on samalla myös perhekronikka ja metafora amerikkalaisesta yhteiskunnasta. Siinä kuvataan järjestäytynyttä rikollisuutta sisältä päin, perheyhteyttä korostaen.

Kummisedät löytyvät tällä hetkellä suoratoistopalveluista Prime Video, Elisa Viihde Viaplay, Ruutu ja SkyShowtime. Kolmas osa ei enää välttämättä löydy suoratoistona hakusanalla Kummisetä III, koska sen on korvannut pari vuotta sitten tehty uusi leikkaus, josta käytetään nimeä The Godfather Coda: The Death of Michael Corleone. Uusi versio ei juuri eroa alkuperäisestä, mutta loppuratkaisussa on oleellinen muutos.

5. Peter Jacksonin elokuvat

Nykypolven ohjaajista etenkin Peter Jackson tunnetaan eeppisistä elokuvista. Taru sormusten herrasta -trilogia ja Hobitti-elokuvat vaativat aikaa ja keskittymistä. Myös Jacksonin King Kong -uusintafilmatisointi on aikamoinen järkäle sekä kestoltaan että tuotantoarvoiltaan. Kaikki nämä elokuvat löytyvät tällä hetkellä Prime Videosta. Lisäksi Taru sormusten herrasta -saaga on saatavana HBO Maxissa ja Hobitit Elisa Viihde Viaplaylla ja C Moressa. King Kongin voi katsoa Prime Videon ohella Netflixistä.

6. Tuulen viemää

Jos alkaa tuntua siltä, että valintamme ovat liian äijämäisiä ja toimintaan keskittyneitä, niin sokerina pohjalla on kaikkien aikojen elokuvaeepos. Jos koko Hollywoodin unelmakaupunki ja sen historia pitäisi tiivistää yhteen elokuvaan, se olisi Tuulen viemää. Se on häpeilemätön spektaakkeli, jossa edetään vaikeuksien kautta voittoon.

Lähes neljään tuntiin mahtuu rakkautta ja vihaa, ylellisyyttä ja kurjuutta, tunteita ja ihmiskohtaloita laidasta laitaan. Kaikki pysyyy silti kasassa Vivian Leighin tulisen Scarlett O’Haran ansiosta.

Tuulen viemää kuului vielä jokin aika sitten HBO Maxin valikoimaan, mutta se on sieltä jo ehditty poistaa. Elokuvan voi vuokrata kuitenkin erikseen useimmista suoratoistopalveluista.

Lisää luettavaa