Tuntemattoman Lammion esittäjä oli Suomen James Dean ja Marlon Brando

22.12.2015 08:30

Jurkan teatteriperheen nuorimmainen, Jussi Jurkka (1930–1982), kuoli uransa huipulla vain 52-vuotiaana. Tupakka ja viina olivat koetelleet näyttelijän terveyttä, ja huonot elintavat koituivat lopulta hänen kohtalokseen.

Jussi Jurkka eli rajun ja kaikkea muuta kuin helpon elämän. Lauri Meren tuore elämäkerta Tuntematon tähti piirtää kuvaa sähköisestä näyttelijästä, joka työn ulkopuolella oli sosiaalisesti kömpelön, äkkijyrkän ja sulkeutuneen ihmisen maineessa.

Komealla miehellä riitti naissuhteita. Naisystävistä viimeinen, kirjailija Outi Pakkanen, oli näyttelijän rinnalla, kun tämä kuoli. Jurkan tiedetään harmitelleen sitä, ettei hän ollut tavannut 16 vuotta nuorempaa naista jo aiemmin. Suhde ehti kestää vain reilun vuoden.

Tuntematon tähti on ansiokas, perusteellinen elämäkerta, jossa on imua. Meri ehti haastatella teokseen Jussin vanhempia sisaruksia Vappu ja Sakari Jurkkaa, jotka kuolivat vuonna 2012.

Näyttelijäpariskunta Emmi ja Eino Jurkan kuopus oli arka ja yksinäinen lapsi. Teatteri oli Emmille kaikki kaikessa, eikä hänestä oikein ollut äidin rooliin. Eino katosi lastensa elämästä vuosikausiksi, vaikka he elivät välillä muutaman korttelin etäisyydellä toisistaan. Lapsia kaitsivat tiuhaan vaihtuvat kotiapulaiset. Teatteriin Jurkan lapset tutustuivat vasta kouluikäisinä. Varhaisvuosina teatteri oli heille ”suuri kasvoton vihollinen”. Myöhemmin he menettivät teatterille sydämensä: heistä kaikista tuli näyttelijöitä.

Jussi Jurkan lahjakkuus huomattiin varhain. Alkuun hän näytteli hermoherkkiä nuorukaisia, ja häntä nimitettiin Suomen James Deaniksi ja Marlon Brandoksi. Valkokankailla Jurkan tunnetuimmat roolit olivat Tuntemattoman sotilaan (1955) Lammio ja Punaisen viivan (1959) agitaattori Puntarpää. Kaikkiaan Jussi Jurkka nähtiin 32 elokuvassa.

Niina Holm

Tähdet: ★★★★

Tuntematon tähti. Jussi Jurkka. Kirjoittanut Lauri Meri. Kustantaja Otava.

Lisää luettavaa