Twilightin mykkä vampyyri puhuu

28.6.2010 16:56

Näyttelijä ja muusikko Jackson Rathbone esittää Twilight-saagassa Jasper Halea, ihmistyttö Bellaa suojelevan vampyyriperheen tuoreinta jäsentä (kuvassa Alice Cullenia esittävän Ashley Greenen kanssa). Rathbone haki myös Edwardin roolia, mutta tarttui mielellään Jasperin rooliin. Kahdessa ensimmäisessä Twilight-elokuvassa hiljaa pysynyt Jasper pääsee Twilight – Epäilys -elokuvassa vihdoin ääneen. Episodi-lehden haastattelussa Rathbone paljastaa, että hahmon hiljaisuus oli osittain hänen oma valintansa.

Miten sait Jasper Halen roolin? Tavoittelitko sitä erityisesti vai olisitko ollut kiinnostunut mistä tahansa roolista Twilightissa?

Olin ollut muutamaan otteeseen koe-esiintymisessä Catherine Hardwickelle Edwardin roolia varten ja tehnyt henkilökemiaa testaavia koelukuja Kristenin ja muiden näyttelijättärien kanssa. Rooli ei kuitenkaan ollut sopiva, joten minulle tarjottiin Jasperin osaa. Olen aina ollut enemmän luonnenäyttelijä ja vähemmän romanttinen miespääosa, joten tartuin heti rooliin ja olin innoissani päästessäni työskentelemään sarjan parissa.

Mikä maaginen yhteys on O.C.:llä ja Twilightilla? Ainakin sinä, Nikki Reed, Cam Gigandet ja Justin Chon ovat myös esiintyneet kyseisessä sarjassa.

Noh… Orange Countyssa ihmiset kimaltavat auringossa.

Oliko rooli ”valmis” vai pystyitkö vaikuttamaan tyyliin, jolla hahmo esitetään?

Jasper on hahmoteltu todella hyvin kirjoissa, ja hän kasvaa sarjan aikana, joten oli kohtuullisen helppoa saada ote hänen luonteestaan ja käyttää sitä. Nyt olemme tehneet kolme elokuvaa ja olen kiintynyt Jasperiin ja tunnen hänet jokapäiväisissä tilanteissa… kuten ollessani nälkäinen…

Pidätkö Jasperin mysteerisen hiljaisen tyypin esittämisestä vai oletko pyytänyt lisää repliikkejä?

Itseasiassa poistin joitain omista repliikeistäni alkuperäisestä Twilight kässäristä. Ajattelin Jasperin olevan vahvempi mitä vähemmän hän puhui sanoin ja mitä enemmän hän puhui silmillään. Minulle Jasper on viisasta, hiljaista tyyppiä, joka antaa hölmöjen puhua kuullakseen itsensä. Jasper puhuu vain silloin, kun hänellä on jotain sanottavaa.

Jasper oli syynä moniin tärkeisiin juonen kehityksiin elokuvassa Twilight: Uusikuu. Mitä voimme odottaa hahmolta Epäilyksessä ja Aamunkoissa?

Epäilyksessä pääsemme sukeltamaan Jasperin taustatarinaan hetkeksi, ja näemme kuinka hänet muutettiin ja kuka hän aiemmin oli. Se on hyvin informatiivista ja myös hyvin toiminnalla täytettyä. Oli todella hauskaa vihdoin paljastaa Jasperin menneisyyden pimeämpi puoli, kun hän lämpenee Bellalle ja hänen ihmistuoksulleen. Epäilyksessä näemme Jasperin kohtaavan oman menneisyytensä ja pääsevän yli henkilökohtaisista demoneistaan. Aamunkoin suhteen puolestaan… en ole edes nähnyt kässäriä vielä, joten… en tiedä!

Mikä on suosikkisi Twilightin ulkopuolisista elokuvarooleistasi ja miksi?

Olen vastikään tuottanut elokuvan yhdessä 100 Monkeys bändikaverini Jerad Andersonin kanssa. Elokuva on tumma indiedraama nimeltä Girlfriend. Se kertoo nuoresta down-syndroomaisesta miehestä, joka romanttisesti tavoittelee yksinhuoltajaäitiä, joka on edelleen tekemisissä epäväkään ex-miehensä kanssa. Minä esitän epävakaata eksää… Pidän elämän äärimmäisyyksien esittämisestä ja tämä tyyppi on karismaattinen alkoholisti, jolla on luottamus- ja vihaongelmia, joten oli todella hauskaa olla inhottava.

Onko tuottaminen jotain, joka olisi tapahtunut jossain vaiheessa muutenkin vai onko Twilight mahdollistanut sen tekemisen?

Uskon tuottamisen olleen minulle aina vääjäämätöntä. Kuten ohjaaminen ja kirjoittaminenkin tulevat olemaan. Elokuvanteko on aina inspiroinut minua tavalla, johon vain musiikki oli aiemmin pystynyt. Tunne yhteisestä taiteesta, jonkin sellaisen luomisesta, joka tulee elämään pitkään sen jälkeen kun olen jo poissa, hyvässä tai pahassa. Se on minulle rakkautta.

Mitkä ovat isoimmat muutokset, jotka ovat tapahtuneet elämässäsi Twilightin takia?

En pysty enää käyttämään sanaa ”twilight” (hämärä) laulunkirjoittamisessani! Itse sana on minulle muuttanut merkitystään.

Esiinnyt myös M. Night Shyamalanin Last Airbender elokuvassa. Nautitko fantasiaelokuvien tekemisestä nautit enemmän kuin muun tapaisten elokuvien?

Fantasiaelokuvat ovat hauskoja, mutta sydämessäni on rakkaus kaikkeen, mikä on  vilpitöntä ja sydämellistä. Ei tarvitse olla isoa budjettia liikuttaakseen ja viihdyttääkseen minua. Etsin aina rehellistä tarinaa, jossa on hahmoja, jotka kehittyvät elokuvan mittaan. Olen niin sanotusti kaikkiruokainen taiteen suhteen.

Soitat 100 Monkeys bändissä. Kuinka itse kuvailisit musiikkianne?

Funk-a-blues-ical. Se on funkya, bluestyyppistä, teatraalista rock-musiikkia, joka saa liikkumaan ja heilumaan.

Jos joku kysyy sinulta mitä teet työksesi, vastaatko olevasi ”musiikkia tekevä näyttelijä” vai ”näyttelevä muusikko”?

Sanon olevani taiteilija, viihdyttäjä ja aamuisin kahvin jälkeen ihminen.

Koska näemme sinut ja bändisi Suomessa?

Toivottavasti pian. Indie bändin kiertueen suunnittelu Yhdysvaltojen ulkopuolelle on hankalaa rahoituksineen kaikkineen, mutta ehdottomasti suunnittelemme pääsevämme Pohjois-Amerikan mantereen ulkopuolelle toivottavasti ensi vuonna. Mutta siihen asti, pysykää kuulolla uutta singleämme sekä 20. heinäkuuta julkaistavaa live-albumia varten osoitteessa 100monkeysmusic.com. Yritämme myös suoltaa valmiiksi uutta itsetuotettua studiolevyä vuoden loppuun mennessä. Joten ei hätää, lisää 100 Monkeys -musiikkia on tulossa!

Lisää luettavaa