Umpipöhkö sarjisleffa pyrkii Orionin kevään ohjelmistoon

Episodi ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti ovat yhteistyössä suunnitelleet Orion-teatteriin sarjakuva-aiheisten elokuvien sarjan vuoden 2016 keväällä. Yleisö päättää yhden esitettävistä elokuvista viiden ehdokkaan joukosta äänestyksellä, joka päättyy 23. lokakuuta. Yksi ehdokkaista on Timur Bekmambetovin Wanted vuodelta 2008.

Aikaisemmin esitellyn Kick-Assin tapaan Wanted on alun perin Mark Millarin käsikirjoittama toimintasarjakuva. Se kertoo maailmasta, jossa superrikolliset ovat päässeet eroon supersankareista ja rellestävät sen mukaisesti. Bekmambetov on ottanut tarinasta elementtejä hyvin valikoiden ja käsitteleen niitäkin melko vapautuneesti.

Venäläissyntyinen Bekmambetov oli lyönyt itsensä kansainvälisesti läpi tehokkaalla Day Watch -toimintafantasialla vuonna 2004, vaikka sen sekava jatko-osa ei yhtä hyvin toiminutkaan. Wanted-elokuvalla hän tavoitti sellaisia sfäärejä, ettei ole koommin vastaavaan pystynyt.

Wanted Angelina JolieSiinä missä sarjakuvan salainen veljeskunta koostui supervoimaisista konnista, jotka kärhämöivät muiden ryhmittymien kanssa, leffassa kyse on lähes sankarillisesta salaseurasta, joka ylläpitää tasapainoa metsästämällä pahiksia. Elokuvan juoni onkin uuden jäsenen kouluttamista seuran tavoille ja yhden über-pahiksen metsästämistä. Hurmeisesta menosta ja meiningistä huolimatta elokuva ei sarjiksen tavoin ryve seksissä ja väkivallassa kuvastossaan ja kielenkäytössään.

Kun sarjakuvasta, jonka ensisijainen tavoite on kääntää supersankaritarinoiden maailma päälaelleen ja kylvää ylilyöntejä, lähdetään tekemään perinteistä toimintaseikkailua, ei lopputulos kai voi olla kuin pohjattoman hölmö.

Wanted James McAvoyJames McAvoyn esittämä Wesley saa kuulla, että hänen kauan sitten lätkimään lähtenyt isänsä onkin superkyvykäs salamurhaaja. Tai oikeastaan oli. Hänet tappoi edellisenä päivänä toinen supermurhaaja, joka nyt on Wesleyn perässä. Kaunis Fox (Angelina Jolie) pelastaa Wesleyn ja vie salaseuransa päämajaan vapauttamaan piileviä kykyjään. Wesleyn geeneissä kun on kyky yli-inhimillisiin tekoihin, kunhan hän lakkaa ottamasta rauhoittavia pillereitään. Muutamia huimaavia takaa-ajostuntteja ja järjettömiä juonenkäänteitä myöhemmin Wesley joutuu pohtimaan koko elämäänsä oikein kunnolla uudelleen.

Vanhan väitteen mukaan kimalaisten ei aerodynamiikan sääntöjen mukaan pitäisi pystyä lentämään. Miksi ne silti pörräävät ilmassa? Koska ne eivät tiedä, että se on mahdotonta. Tällä logiikalla toimii myös Wanted. Vauhdikkaan toiminnan ohella elokuvan totaalinen älyvapaus onkin sen viihdyttävimpiä piirteitä.

Wanted James McAvoy Common Angelina JolieJa nimenomaan viihdyttävä Wanted on. Se ei todellakaan pääse elokuvahistorian merkkipaalujen joukkoon, ja sitä seuraa silmiään pyöritellen. Mutta toisaalta sen parissa pari tuntia menee kuin siivillä – vaikka se kyllä uhkaa kuluttaa myötämielisenkin katsojan epäuskon tukahduttamiskyvyn loppuun jo alkumetreillään.

Mainittakoon vielä, että elokuvassa nähdään Chris Pratt yhdessä ensimmäisistä rooleistaan ennen kuin hän alkoi saada tunnettuutta ja lopulta supertähteyttä.

Minkä elokuvan haluat nähdä valkokankaalla Episodin ja KAVIn Sarjakuvaleffa-sarjassa? Äänestä suosikkiasi täällä.

(EPISODI/Jouni Vikman)

 

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut