Uusi kotimainen elokuva kuvattiin vanhalla Nokian kännykällä – herättänyt jo kansainvälistä huomiota

Ensi-ilta huhtikuun lopulla.

14.4.2023 09:20

Jesse Jalosen ohjaama Kukaan ei katso sinua silmiin saapuu elokuvateattereihin ympäri Suomen 28. huhtikuuta. Elokuva on Jalosen lopputyöelokuva Aalto-yliopistosta. Se on kuvattu yli kymmenen vuotta vanhalla Nokian matkapuhelimella.

Kukaan ei katso sinua silmiin lukeutuu kotimaisen elokuvakevään erikoisimpiin tapauksiin. Dokumenttia ja fiktiota yhdistelevä 65-minuuttinen elokuva kertoo näkymättömyyttä sairastavista ihmisistä, jotka voi havaita ainoastaan kameran välityksellä. Elokuva on kuvattu vanhalla Nokian C5-kapulapuhelimella. Sen tuotti kuuden opiskelijan työryhmä.

Vaatimattomista lähtökohdistaan huolimatta Kukaan ei katso sinua silmiin on menestynyt maailmalla. Elokuva sai ensi-iltansa viime vuonna Rotterdamin elokuvajuhlilla, joka lukeutuu Euroopan arvostetuimpiin elokuvatapahtumiin. Espanjalaisen Días de Cine -elokuvamakasiinin kriitikot palkitsivat sen parhaana elokuvana Filmadrid-festivaalilla Madridissa. Nyt elokuva saapuu elokuvateattereihin ympäri Suomen.

Jalonen halusi hyödyntää täydellistä taiteellista vapautta vielä kerran ennen valmistumistaan.

“Emme osanneet arvata, että elokuva herättäisi näin suurta innostusta ja päätyisi teatterilevitykseen asti. Se ei ollut suunniteltua”, ihmettelee Jalonen, joka on myös elokuvan käsikirjoittaja ja kuvaaja.

Nokian C5-puhelin päätyi elokuvakameraksi sattumalta.

”Kiinnostuin vanhan puhelimeni rosoisesta kuvanlaadusta. Aloin kantamaan sitä mukanani kaikkialle, tietämättä minkälaista teosta olin tekemässä. Kun aloin nähdä kuvissani ihmisiä, jotka muuten jäivät näkymättömiksi, tiesin löytäneeni aiheeni”, Jalonen kertoo.

Elokuvassa seurataan yksinhuoltajaisä Tuomasta, joka joutuu ongelmiin lastensuojelun kanssa näkymättömyytensä vuoksi. Toinen päähenkilö Ninni tapaa internetrakkaansa ensimmäisen kerran tosielämässä, mutta silloinkin heidän välillään on kamera.

Rotterdamin elokuvafestivaali luonnehti elokuvaa herkäksi tarinaksi perustavanlaatuisesta yksinäisyydestä ja yhteyden tuomasta lohdutuksesta.

Elokuvan näytökset myytiin loppuun Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -elokuvafestivaalilla, joka kuvasi sitä pohdiskelevan runolliseksi ja rohkean kokeelliseksi debyytiksi, joka on ihmisen kokoista scifiä tehostespektaakkelien aikakaudella.

Kukaan ei katso sinua silmiin elokuvateattereissa ympäri Suomen 28.4.2023.

Lisää luettavaa