Uutuussarja kertoo vuonna 1994 Suomessa tehdystä murhasta, joka selvisi vasta vähän aikaa sitten

Neliosainen sarja alkaa tänään MTV Katsomo Plussassa.

14.3.2024 08:00

MTV Katsomossa julkaistava neliosainen Mainosmiesmurhaaja-dokumenttisarja käy läpi turkulaisen lakimiehen Ilpo Härmäläisen murhan askel askeleelta.

Dokumentti ottaa katsojat mukaan tutkinnan kulisseihin ja jututtaa sarjan alkuperäisiä tutkijoita. Siinä kuullaan myös Ilpo Härmäläisen Ilkka-veljeä, joka oli murhaajan jäljillä omissa tutkimuksissaan pian veljensä kadottua.

Sarjan avausjaksossa palataan vuoteen 1994, jolloin turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen katosi keskellä kirkasta päivää. Juuri isäksi tulleen Härmäläisen epäiltiin jo tuolloin joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta läpimurtoa ei tutkinnassa tapahtunut ja juttu hautautui arkistoon. Uskomaton sattuma avasi jutun tutkinnan uudelleen vuonna 2021.

Ilpo Härmäläisen murhasta tuomittua Lasse Lehtoa kutsutaan mainosmieheksi, sillä hän pyöritti 1990-luvulla Turussa mainostoimistoa. Hän houkutteli Ilpo Härmäläisen mukaan bisneksiinsä, jotka Härmäläisen katoamisen jälkeen osoittautuivat suuren luokan laskutushuijaukseksi. Tämä huijaus oli myös Lehdon motiivi murhata Härmäläinen.

Ilpo Härmäläinen oli 33-vuotias lakimies, kun hän katosi keskellä kirkasta päivää Turussa kesällä 1994. Härmäläiselle oli juuri ennen katoamista syntynyt poika ja hänen elämänsä oli mallillaan. Jo tuolloin poliisi epäili Härmäläisen joutuneen henkirikoksen uhriksi, mutta juttu hautautui silti arkistoihin.

Keskusrikospoliisin rikosylikonstaapeli Jari Veijalainen toimi jutun päätutkijana ja otti ainoaksi tavoitteekseen selvittää murhan ennen eläkkeelle jäämistään. Veijalainen oli henkilökohtaisesti pidättämässä Lasse Lehtoa ja hoiti kaikki Lehdon kuulustelut. Veijalainen on julkaissut tapauksesta myös kirjan Airiston murha. Veijalainen viettää nyt eläkepäiviään kirjailijana ja true crime -kävelyoppaana Turussa.

Mainosmiesmurhaaja on katsottavissa MTV Katsomo Plus -tilauksella 14.3. alkaen. Ensimmäisellä viikolla sarjasta julkaistaan kaksi jaksoa, sitten jakso viikossa. Yhteensä jaksoja on neljä.

Lisää luettavaa