Vaikeasta äitisuhteesta kärsinyt koomikkotähti teki ironisen elämäkerran

16.9.2015 16:47

John Marwood Cleese (s. 1939) on brittikoomikoiden aatelia, jonka into esiintymiseen ja komiikkaan syttyi jo nuorena. Koulunäytelmässä esiintynyt Cleese pukeutui mustiin sukkahousuihin ja viittaan Luciferin roolia varten. Yleisö oli kuolla nauruun, sillä kaksimetrinen ja hontelo Cleese muistutti lähinnä mustaa flamingoa.

Weston-super-Maressa Lounais-Englannissa syntyneen Cleesen lapsuus ei ollut järin onnellinen. Vakuutusalan myyntimiehenä leipänsä ansainnut Reginald Cleese (alun perin koomisesti Cheese) oli sopuisa ja rakastava isä, mutta äiti Muriel oli mutkikkaampi tapaus.

Cleesen mukaan Muriel eli jatkuvassa ahdistuksen tilassa. Cleese luettelee äitinsä fobioita, joita riittää puolen sivun listaksi. Vaikea äitisuhde heijastui Cleesen aikuiselämään: hän on purkanut tunne-elämänsä solmuja terapiassa vuosikymmeniä. Huumori on myös auttanut.

Ujo ja etevä Cleese kävi poikakoulua. Valmistuttuaan hän opetti pari vuotta kymmenvuotiaita poikia, joiden kurinpidossa tepsi hänen mukaansa parhaiten sarkasmi. Hän pääsi opiskelemaan lakia Cambridgen yliopistoon, missä hän tapasi lääketieteen opiskelija Graham Chapmanin, tulevan työparinsa.

Vuonna 1965 Cleese ja Chapman pestattiin BBC:n The Frost Report -komediasarjan käsikirjoittajiksi. Pari kirjoitti ja näytteli myös muissa tv-sarjoissa, kunnes vuonna 1969 tuli Monty Pythonin vuoro. Legendaarista tv-sarjaa tehtiin viisi vuotta, ja sitä seurasi toinen suosikkisarja, Pitkän Jussin majatalo.

Cleese kertoo omaelämäkerrassaan Piti sanomani… elämänsä ensimmäisistä 30 vuodesta. Teos päättyy Monty Pythonin alkuun. Vaikka Cleesen ironinen tarinointi naurattaa harvakseltaan, on hänen otteessaan älyä ja tunnettakin.

Arvio on tehty englanninkielisen alkuperäisteoksen So, anyway… pohjalta. Suomenkielinen käännös julkaistiin 17. elokuuta.

Niina Holm

★★★

Piti sanomani… Kirjoittanut John Cleese. Suomentanut Tero Valkonen. Kustantaja Tammi.

Lisää luettavaa