Valkokangaslegenda Richard Dreyfuss haukkui Oscareiden uudet inkluusiosäännöt: ”Haluaisin oksentaa”

Oscarit tulevat muuttumaan merkittävästi.

7.5.2023 10:31

Oscar-gaalan uudet inkluusio- ja monimuotoisuussäännöt ovat herättäneet keskustelua. Säännöt otetaan käyttöön ensi vuoden Oscareissa.

Uusien sääntöjen mukaan elokuvan pitää täyttää tietyt vähemmistövaatimukset, jotta se voisi saada parhaan elokuvan ehdokkuuden.

Elokuvissa pitää olla tästä lähtien enemmän vähemmistöedustajia, naisia, LGBT-ihmisiä ja vammaisia näyttelijöinä sekä kuvausryhmässä, tai ehdokaselokuvien pitäisi kertoa vähemmistöaiheista. Ehdokaselokuvien pitää täyttää kaksi neljästä uudesta sääntökohdasta.

75-vuotias veteraaninäyttelijä Richard Dreyfuss haukkui säännöt melko kovasanaisesti. Hän oli Firing Line -nimisessä ohjelmassa vieraana.

– Haluaisin oksentaa, Dreyfuss sanoo, kun häneltä kysytään uusista Oscar-säännöistä.

– He kohtelevat ihmisiä kuin lapsia.

Samalla hän kehuu Laurence Olivierin vuoden 1965 Othello-roolia, jossa Olivierilla oli kiistanalainen blackface-maskeeraus.

– Siis nytkö minulle sanotaan, että minulla ei ole enää mahdollisuutta näytellä mustaa miestä, Dreyfuss kysyy.

– Taiteilijana koen, ettei kenelläkään ole oikeutta vaatia minulta sellaista suoritusta, joka peilaa tämän hetken moraalisääntöjä. Mikä on pahinta mitä voisi tapahtua? Voisiko joku loukkaantua, Dreyfuss kysyy.

– Ei tällaista voi laillistaa. Elämä on elämää. Mielestäni yhtäkään vähemmistöä tai enemmistöä ei pitäisi nostaa jalustalle.

Firing Linen juontaja Margaret Hoover kysyy seuraavaksi, että eikö sillä ole eroa kuka näitä ryhmiä esittää ja kuka niitä saisi esittää, etenkin kun blackfacella on pitkä historia amerikkalaisessa orjuudessa.

– Ei sellaista rajaa pitäisi vetää. Se on alentuvaa. Ihmiset ovat nykyään aivan liian herkkiä, eivätkä halua, että heitä loukataan, Dreyfuss sanoo.

– Tunteitanne tullaan loukkaamaan aivan varmasti. Myös lastemme tunteita tullaan loukkaamaan. Emme osaa enää nykyään sanoa vastaan ja lyödä kiusaajiamme naamaan.

Alla pätkä haastattelua.

Lue pitkä juttu Daily Mailista.

Lisää luettavaa