Varokaa vihaista pupua! Pääsiäisleffojen parhaat

25.3.2016 09:30

Jouluelokuva on käsite. Mutta miten on pääsiäiselokuvien laita?

Esimerkiksi Ihmeellinen on elämä on vakiinnuttanut asemansa jotakuinkin yhtä koskemattomaksi joulupäivien leffaksi kuin Tuntematon sotilas itsenäisyyspäivän pakolliseksi anniksi. Monissa ruuduissa pyörii jouluna myös nuorempi feelgood-paukku Rakkautta vain ja lastensekoilu Yksin kotona. Vaihtoehtoja riittää Haroldin ja Kumarin jouluseikkailuista Sandrine Veyssetin herkkään Sataako jouluksi lunta -draamaan.

Ennen vanhaan pitkäperjantain perinteisiin kuului sellaisia hilpeitä tapoja kuin mökötys ja lasten piiskaaminen. Nykyään meno on vapaampaa, mutta aivan joulun veroisia leffaperinteitä kristillisen kirkkovuoden huipentuma ei ole onnistunut luomaan.

Loogisia valintoja pääsiäiselokuviksi lienevät esimerkiksi Mel Gibsonin verilöyly The Passion of the Christ, Pier Paolo Pasolinin mestariteos Matteuksen evankeliumi tai Monty Python -iloittelu Brianin elämä – tai muuten vain vapahtaja-tematiikalla kyllästetyt elokuvat Matrixista Breaking the Wavesiin.

Pääsiäinen on pitkine viikonloppuineen omiaan leffamaratoneille. Joissakin kodeissa vaihdetaankin silloin hartaalle vaihteelle ja katsotaan Tähtien sodan episodit IV-VI uudelleenleikkaamattomina versioina VHS-kaseteilta.

Esimerkiksi noitaelokuvista saa koottua maratonin varsin nopeasti. Aiheesta löytyy katsottavaa Mahtavasta Ozista Harry Potter -oktologiaan, Noitapiiristä Tähtipölyyn ja Kikin lähettipalvelusta Blair Witch Projectiin.

Mutta entäs pupu, tuo karvainen pääsiäiserikoisuus? Harvey

Tässä 8+1 ehdotusta pääsiäisleffaksi jäniseläinten ystäville:

Ystäväni Harvey (1950).James Stewartin esittämällä Elwoodilla on näkymätön ystävä: parimetrinen pupu nimeltä Harvey.

Liisa ihmemaassa (1951/2010). Liisa tapaa Valkoinen Kanin sekä Disneyn animaatioklassikossa että Tim Burtonin fantasiapaukussa (kuvassa).

Kuka viritti ansan, Roger Rabbit? (1988). Jänis yrittää todistaa syyttömyytensä murhaan Robert Zemeckisin (Paluu tulevaisuuteen, Lento) piirroselokuvaa ja näytelmäelokuvaa yhdistelevässä hupailussa.
Easter-Bunny-Kill-Kill-DVD
Donnie Darko (2001). Kookas kammokaniini yllyttää levotonta teinipoikaa (Jake Gyllenhaal) rikoksen poluille vinksahtaneessa kulttileffassa.

Easter Bunny, Kill! Kill! (2006). Pääsiäispupuksi pukeutunut kilari viskoo verta ja suolenpätkiä pahan mielen kauhuelokuvassa.

Hank and Mike (2008). Epävarma Mike ja viinaanmenevä naistenmies Hank ovat pupuasuisia pääsiäisduunareita, joiden ammattikuntaa uhkaavat yt-neuvottelut ja leikkaukset.

Puputalo (2008). Anna Faris ja Emma Stone esittävät Playboy-pupuja college-komediassa.

Viisi legendaa (2012). Pääsiäispupu heittää läppää hammaskeijun, pakkasukon, nukkumatin ja joulupukin kanssa DreamWorksin animaatiossa. Ääniroolissa kuullaan Hugh Jackmania (suomeksi Tuukka Leppästä).

(Episodi/HM)

Lisää luettavaa