Venäläinen sotaelokuva: putinistisen propagandan vai rauhan asialla?

16.11.2014 21:02

Dvd:llä ja blu-raylla sekä 3D-blu-raylla julkaistu venäläinen suurelokuva Stalingrad keskittyy Venäjän historian dramaattisimpiin hetkiin kuuluvaan Stalingradin taisteluun. Ohjaaja Fjodor Bondartšuk tunnetaan paitsi sotaelokuvasta 9. komppania myös siitä, että hänen isänsä on legendaarinen venäläinen elokuvaohjaaja Sergei Bondartšuk (Sota ja rauha).

Ensimmäisestä venäläisestä 3D Imax -tuotannosta tuli kotimaassaan valtava menestys, vaikka se otettiinkin siellä ristiriitaisesti vastaan. Onkin mielenkiintoista, että Venäjällä Stalingradia ei pidetty tarpeeksi isänmaallisena, kun taas länsimaissa elokuva on nähty jonkinlaisena putinistisen propagandan lipunkantajana.

Stalingrad ei kuitenkaan ole läheskään niin patrioottinen kuin ramboilevat ja jenkkikeskeiset Hollywood-tuotannot. Alun ja lopun taustatarina sisältää rauhaa puolustavan kädenojennuksen.

Toimintakohtaukset ovat näyttäviä ja komeasti kuvattuja. Sadat miljoonat budjettiin upotetut ruplat myös näkyvät valkokankaalla. Varsinainen tarina on kuitenkin melko pienimuotoinen. Stalingradin taistelu nähdään kotinsa menettäneen naisen ja pienen sotilasryhmän kautta. Draamana Stalingrad ei täysin vakuuta, mutta sotaspektaakkelina se tekee vaikutuksen.

Lisänä lyhyt making of -kooste ja trailereita.

Jussi Huhtala
Elokuva ★★★
Ekstrat ★★

Stalingrad. Venäjä 2013. Dvd & blu-ray. Julkaisupäivä 1.10.2014.

Lisää luettavaa