Venetsian filmifestivaalien taiteellinen johtaja: ”Lopetan sinä päivänä, kun joudun valitsemaan elokuvan ohjelmistoon vain sen takia, että sen on ohjannut nainen”

Myös viime vuonna oli sama tilanne: vain yksi filmifestivaalin kilpasarjoihin valituista elokuvista oli naisen ohjaama.

Tänä vuonna nähdään Venetsian filmifestivaalien kilpasarjoissa vain yksi naisen ohjaama elokuva. Se on Jennifer Kentin The Nightingale. Asiasta on tietenkin käyty kovaa keskustelua, ja nyt festivaalien taiteellinen johtaja Alberto Barbera on ottanut kantaa asiaan:

– Sanon tämän nyt todella suoraan: lopetan sinä päivänä, kun joudun valitsemaan elokuvan ohjelmistoon vain sen takia, että sen on ohjannut nainen, Barbera sanoi.

Barbera tiedostaa, että naisten ohjaamat elokuvat ovat festivaaleilla vähemmistössä: 15 elokuvaa 70:stä. Barbera sanoi, ettei hakemuksiakaan tullut erityisen montaa. Vain noin 21 prosenttia 1 650:stä festivaaleille toimitetusta elokuvasta oli naisten ohjaamia.

– Meillä on ongelma. Emme kuitenkaan valitse elokuvia ohjaajan sukupuolen mukaan. Valitsemme ne puhtaasti laadun perusteella. Tämä on syrjinnän täysi vastakohta. Osoitamme kunnioitusta tekijöitä kohtaan. Naiset vain tuntisivat olonsa nöyryytetyiksi, mikäli valitsisimme heidän elokuviansa kiintiöiden perusteella.

– Meidän pitää jatkossa varmistaa, että naisohjaajilla ovat samat työkalut ja mahdollisuudet tehdä elokuvia.

Kuvassa Jennifer Kent.

Lähde: Variety

Aiheeseen liittyvät jutut