Venla-gaalassa jaetaan jatkossa sukupuolineutraaleja palkintoja – Syynä yhteiskunnallinen muutos

Seuraava Kultainen Venla -gaala järjestetään tammikuussa.

11.10.2022 16:33

Kultainen Venla -gaalan kilpailukategorioihin on tehty muutoksia muuttuneen televisiotarjonnan mukaisesti.

Asiasta kerrotaan Televisioakatemian tiedotteessa.

Esituomaristojen määrä on nostettu aiemman kolmen tuomariston sijaan viiteen, jolloin esivalintoja on tekemässä entistä monipuolisempi joukko alan asiantuntijoita. Seuraava Kultainen Venla -gaala järjestetään 20.1.2023.

Tulevassa Kultainen Venla -gaalassa uutena palkintona jaetaan Vuoden juontajan palkinto, jolla voidaan huomioida juontajien entistä näkyvämmät roolit. Aiempi kategoria ”Uutis- ajankohtais- ja asiaohjelma” jaetaan jatkossa kahteen kategoriaan: Uutis- ja ajankohtaisohjelma sekä Asiaohjelma ja dokumenttisarja. Lisäksi aiempi kategoria ”Urheilu & Events” jaetaan omiksi kategorioikseen. Näiden muutosten myötä koostetaan myös kaksi uutta esituomaristoa omine asiantuntijoineen, jolloin esituomaristojen määrä nousee yhteensä viiteen eri raatiin.

Vuoden mies- ja naisnäyttelijän palkintojen sijaan jaetaan Vuoden pääosanäyttelijän ja Vuoden sivuosanäyttelijän palkinnot. Televisioakatemian päätös jakaa sukupuolineutraaleja palkintoja pohjaa yhteiskunnalliseen muutokseen.

Filmiaura teki saman päätöksen aiemmin tänä vuonna, ja myös seuraavassa Jussi-gaalassa nais- ja miesnäyttelijöiden palkinnot korvataan sukupuolesta riippumattomilla palkinnoilla.

”Yhä useampi ohjelma on sekoitus erilaisia lajityyppejä, ja ohjelmien kategoriointia on mahdoton saada täydelliseksi. Koimme, että pääosa- ja sivuosanäyttelijäpalkinnot ovat oikea ja tuttu tapa palkita ansioituneita näyttelijöitä. Samoin on syytä nostaa juontajia keskiöön. Urheiluoikeuksiin ja -lähetyksiin panostetaan nykyisin paljon, ja niitä tehdään Suomessa maailmanluokan laadulla, joten tämä on syytä huomioida omalla kategorialla. Uutis- ja ajankohtaisohjelmien sekä asia- ja dokumenttisarjojen erottaminen toisistaan omiksi kategorioikseen tekee oikeutta kyseisille lajityypeille. Samoin useat tapahtumat, kuten gaalat ja keikkataltioinnit ovat tänä päivänä isoja ja näkyviä tv-tuotantoja”, perustelee Televisioakatemian puheenjohtaja Antti Väisänen.

Vuoden 2022 parhaita tv-ohjelmia ja niiden tekijöitä juhlitaan Kultainen Venla -gaalassa 20.1.2023. Tv-alan ammattilaisista koostuva Televisioakatemia ry:n jäsenistö äänestää voittajat esituomaristojen laatimien shortlistojen pohjalta. Yleisöäänestyksen perusteella jaetaan Vuoden esiintyjä ja Vuoden ohjelma –palkinnot. Suoran gaala-lähetyksen televisioinnista vastaa MTV3.

Lisää luettavaa