Veteraanikoomikko Mel Brooks varoittaa: “poliittisesti korrekti yhteiskunta johtaa komedian kuolemaan”

Hollywood-veteraani Mel Brooks ärähti pari päivää sitten Telegraphin haastattelussa: ”Idioottimaisuuteen asti poliittisesti korrekti yhteiskunta johtaa komedian kuolemaan”.

Brooks on tuttu kaikille leffafaneille. Pitkän uransa aikana hän on tehnyt satiiria, parodiaa ja perinteistä komediaa. Nyt hänellä on painava sana yhteiskuntamme tilasta.

– Se ei ole hyväksi komedialle. Komedian täytyy elää riskirajoilla, ottaa riskejä, Brooks sanoo.

– Komedia on kuin se irstas pieni tonttu kuiskailemassa kuninkaan korvaan, kertomassa totuuksia ihmisten käyttäytymisestä.

Brooks kertoo, että hänen kulttileffansa Villiä hurjempi länsi (1974) olisi mahdoton tehdä nykyilmapiirissä. Leffan pääosissa ovat Cleaton Little ja Gene Wilder.

Elokuva kertoo tummaihoisesta seriffistä rasistisessa kaupungissa. Brooks hyödynsi elokuvassaan rasistisia ennakkoluuloja. Tämä seikka teki elokuvasta kulttuurisesti tärkeän.

– Ilman käyttämiäni rasistisia ennakkoluuloja elokuvalla ei olisi ollut mitään merkitystä. Sen voima tulee nimenomaan tästä, Brooks kertoo.

Brooks löytää huumoria aivan kaikesta, mutta on kuitenkin tiettyjä alueita, joihin hän ei halua koskea.

– En esimerkiksi tekisi huumoria natsien kaasukammioista tai lasten ja juutalaisten murhista, hän kertoo BBC:n Today-radio-ohjelmassa.

Myös pari vuotta sitten edesmennyt Ian ”Lemmy” Kilmister, Motörhead-bändin nokkamies, oli samaa mieltä Brooksin kanssa. Lemmy kertoi eräässä vanhassa haastattelussa seuraavaa:

– Tiedätkö mikä on tärkeintä elämässä? Huumorintaju. Jos menetät sen, olet kuollut. Voit sen jälkeen ampua aivosi pellolle.

Lähde: Telegraph

Aiheeseen liittyvät jutut