Vielä hetken Netflixissä: Väkivallalla mässäilevä klassikko ei jätä kylmäksi – vedettiin pois levityksestä Britanniassa

Poistuu suoratoistopalvelusta 22. maaliskuuta.

21.3.2017 17:05

Stanley Kubrickin klassikko Kellopeliappelsiini löytyy vielä hetken aikaa Netflixin valikoimista.

Elokuva kertoo Malcolm McDowellin esittämästä auktoriteetteja pelkäämättömästä väkivaltaisesta jengipomosta. Toisaalta, mitä pidemmälle elokuva etenee, se näyttää miten yhteiskunta voi olla niin ikään väkivaltainen. Se, mistä elokuva pohjimmiltaan kertoo, jätettäköön katsojan pohdittavaksi.

Stanley Kubrick päätyi itse vetämään elokuvan pois Britannian markkinoilta. Syynä oli tiettävästi elokuvan inspiroimat väkivallanteot sekä tappouhkaukset Kubrickin perhettä kohtaan.

Vuonna 2000 se julkaistiin Britanniassa uudelleen – vuosi ohjaajan kuoleman jälkeen. Elokuvasta tuli saarivaltiossa sen jälkeen niin suosittu, että monet vuokraamot joutuivat laittamaan ovilleen lapun, jossa sanottiin ettei heillä ole Kellopeliappelsiinia.

Kubrick tunnetaan perfektionistina ja ohjaajana, joka kuvaa kohtauksia uudelleen loputtomia kertoja. Darth Vaderiakin esittänyt David Prowse pääsi kuitenkin ainakin yhdessä kohtauksessa luistamaan, sillä hän selvisi vain kolmella otolla.

Kyseisessä kohtauksessa Prowsen piti kantaa pyörätuolissa ollutta henkilöä rappusia pitkin, eikä hän halunnut tehdä sitä liian montaa kertaa, vaikka olikin kehonrakentaja. Prowse uskalsi sanoa Kubrickille, että ”sinuahan ei tunneta yhden oton Kubrickina, eihän?” Kubrick nauroi kommentille ja lupasi tehdä parhaansa, tarkoittaen mahdollisimman vähää määrää ottoja.

Muita paikalla olleita Prowsen kommentti kauhistutti. He ihmettelivät, miten hän kehtasi puhua Kubrickille moisella tavalla.

Elokuvan loppukohtaus kuvattiin 74 kertaa.

Lähde: IMDB

Lisää luettavaa