Vieläkö muistat tämän kasari-teinileffojen sydäntensärkijän?

17-vuotiasta näyttelijää huijattiin heti ensimmäisessä elokuvassaan alastonkuvilla.

25.6.2023 19:30

Kyseessä on Phoebe Cates (1963).

Cates tunnetaan mm. elokuvista Kuumat kinkut (1982), Riiviöt (”Gremlins”) (1984) ja Prinsessa Caraboo (1994).

New Yorkissa syntynyt, juutalais-venäläis-kiinalaisen syntyperän omaava Cates halusi alun perin balettitanssijaksi, mutta polvivamma katkaisi suunnitelmat jo 14-vuotiaana. Kuvankauniista Catesistä tuli 16-vuotiaana menestyvä malli, mutta ura loppui pian. Myöhemmin Cates kommentoi, että inhosi koko alaa.

Samoihin aikoihin, 1980-luvun alussa, Cates kiinnostui näyttelemisestä. Broadway- ja tv-maailmaan kytköksissä olevat perhesuhteet vauhdittivat uusia suunnitelmia.

Heti ensimmäisessä elokuvaroolissaan Paradisessa (1982) näyttelijätär joutui ikävään tilanteeseen; kuvausten aikaan vasta 17-vuotias Cates esiintyi elokuvan varsin kilteissä uimakohtauksissa alasti, mutta leffaan leikattiin myös lähialastonkuvia, joissa oli käytetty sijaisnäyttelijää. Catesille ei oltu kerrottu asiasta mitään. Näyttelijätär tyrmistyi tempusta ja irtisanotui koko elokuvasta. Hänen oma isänsä oli suositellut roolia Catesille.

Pian karvaan pettymyksen jälkeen tumma kaunotar iski kuitenkin kultasuoneen. Teinielokuvahitti Kuumat Kinkut (1982) sisältää ehkä elokuvahistorian kuuluisimman bikinikohtauksen, jossa Cates nousee ylös uima-altaasta, samalla kun jälkipuberteetin kanssa kamppaileva opiskelijapoika meinaa tukehtua pullaansa. Cates muistelee elokuvan tekemistä lämmöllä.

Vuonna 1983 Cates nähtiin toisessa teinikomediassa Private School, joka ei ollut Kuumien kinkkujen kaltainen kulttiklassikko, mutta Cates näytteli yhtä päärooleista. Lisäksi hän lauloi kahdessa elokuvan soundtrack-biisissä. 20-vuotias näyttelijätär oli nyt Hollywoodin kuumimpia, uusia naisnimiä.

Seuraavana vuonna Cates kiinnitettiin Steven Spielbergin tuottamaan ja Chris Columbuksen käsikirjoittamaan Riiviöihin (”Gremlins”). Kyseessä ei ollut enää seksillä ratsastava teinikomedia, vaan kansainvälinen menestyselokuva, jossa Cates näytteli naispääosaa. Catesisin olemuksessa oli sopiva ripaus eksoottisuutta ja naapurin tyttöä, joka vetosi monenlaiseen yleisöön. Mikä tärkeintä: hän oli näyttelijänä luonnonlahjakkuus. Catesistä oli vain muutamassa vuodessa tullut Hollywoodin A-luokan tähti.

1980-luvun puolivälissä Cates näytteli useissa Broadway-näytelmissä, mutta tähti Hollywoodissa alkoi hiipua. Vuonna 1988 Cates kritisoi elokuvateollisuutta mielenkiintoisten naisroolien vähyydestä ja sanoi viihtyvänsä paremmin teatterimaailmassa. 1990-luvun alussa Cates teki liudan parempaa keskitasoa olevia leffoja, joista kuitenkin harva menestyi taloudellisesti. Rooli menestyskomediassa Morsiamen isä (1991) kaatui Catesin tultua raskaaksi.

Prinsessa Caraboo -elokuvan (1994) pääroolin – jossa hän näytteli aviomiehensä Kevin Klinen rinnalla – jälkeen Cates keskittyi perheeseensä. Catesin nopeasti syttynyt ura Hollywoodissa oli sammunut. Vuonna 2001 Cates teki lyhyen sivuosan ystävänsä Jennifer Jason Leighin ohjauksessa The Anniversary Party.

Tätä nykyä Catesilla on kaksi lasta ja hän pyörittää mm. antiikkia, käytetyjä LP-levyjä ja valokuvataidetta kauppaavaa puotia New Yorkin Upper West Sidella.

Lisää luettavaa