Viisi asiaa, joita et luultavasti tiennyt kauhuklassikko Hellraiserista

Brittiläisen Clive Barkerin novelliin perustuva Hellraiser on monen kauhufanin lempielokuvia. Eikä syyttä, sillä kyseessä on yksi parhaista kauhuleffoista. Vuonna 1987 ilmestyneestä leffasta tiedetään paljon, mutta onpa siitä myös vähemmän tiedettyjä faktoja. Alla viisi mielenkiintoisinta.

1. Hellraiseria ei alunperin kutsuttu sillä nimellä

Alkuperäinen nimi oli The Hellbound Heart, joka on myös Clive Barkerin novellin nimi. Studio hylkäsi nimen, koska se kuulosti aivan liikaa rakkaustarinalta. Barker ehdotti Sadomasochists from Beyond the Gravea, joka jostain syystä hylättiin.

2. Pinheadin nimi oli alkujaan ”pääkenobiitti”.

Alkuperäisessä käsikirjoituksessa Pinheadia kutsuttiin myös nimellä ”pappi”, mutta se hylättiin nopeasti, kun Pinheadista tuli ”pääkenobiitti”. Kuvausryhmä alkoi kuitenkin kutsua hahmoa Pinheadiksi ja tätä kautta nimi tarttui. Pinheadin nimeä käytettiin virallisesti vasta jatko-osissa.

3. Naiskenobiittiä kutsuttiin ”Deep Throatiksi” (Syväkurkku) kuvauksissa

Koska Syväkurkku vihjaa erään pornoleffan suuntaan, niin hahmosta tuli vain ”naiskenobiitti”.

4. Hellraiser kuvattiin oikeassa talossa studion sijaan

Yleensä ulkokuvat ovat oikeasta talosta ja sisäkuvat kuvataan studioon rakennetuissa lavasteissa. Hellraiserin ainoa studiokohtaus on kuitenkin kuuluisa ullakkokohtaus, muuten kaikki on kuvattu oikeassa talossa. Talo olikin haasteellinen kuvauspaikka, ja ryhmä joutui monessa kohtauksessa turvautumaan vain yhteen kameraan. Tästä syystä moni kohtaus on kuvattu vain yhdestä kulmasta.

5. Hellraiser tienasi budjettinsa takaisin viisitoistakertaisesti jo pelkästään teattereissa

Hellraiserin budjetti oli noin miljoona dollaria ja se tienasi Yhdysvaltojen elokuvateattereissa 15 miljoonaa ensimmäisellä esityskierroksellaan.

Lähde: Wicked Horror

(Episodi/NI)

Aiheeseen liittyvät jutut