Vuoden 2019 kauhuelokuvaa sanotaan niin karmivaksi, että siitä ei pääse koskaan eroon – löytyy Netflixistä

Täynnä gorea ja avoimia kysymyksiä.

24.3.2023 09:00

Netflixin hankkima espanjalaiselokuva Taso (El hoyo, englanninkieliseltä nimeltään The Platform) ilmestyi vuonna 2019, mutta se saattoi mennä monelta ohi.

Elokuva on intensiivinen ja klaustrofobinen kuvaus yhteiskunnan eri tasoista.

Tason idealistinen päähenkilö herää dystopian parantola-vankilasta, pystysuorasta satojen kerrosten tornista. Kerran päivässä tornin ylimmältä tasolta lähtee alas gourmet-herkkujen buffettipöytä, joka pysähtyy jokaisessa kerroksessa parin minuutin ajan. Kun aika on täysi, samat tarjoilut laskeutuvat kerrosta alemmas.

Jos jokainen vanki annostelisi ruokansa, kaikille voisi teoriassa riittää, mutta ihminen on ihminen, joten ylimpien kerrosten jälkeen pöydällä on jäljellä vain rippeitä. Pöydän matka kuitenkin jatkuu oli ruokaa jäljellä tai ei.

Elokuvan nosti nyt uudestaan esille CNet-sivusto. Gael Fashingbauer Cooper kirjoittaa, että Taso on erinomainen kauhuelokuva, mutta hän ei aio koskaan katsoa sitä uudestaan. Silti Cooper pitää elokuvaa nerokkaana.

”Elokuva ja sen vertauskuvat reaalitodellisuuteen  jäävät niin vahvasti elämään, että siitä ei ehkä koskaan pääse eroon”, hän kirjoittaa.

”Elokuva on hyvä valinta kauhuskenaarioiden ja goren ystäville”, kirjoitti puolestaan Jani Svensk Episodin Kotiteatteri-osion arviossa vuonna 2020, vaikka hän antoikin vain kolme tähteä.

”Sen tarina ja mittakaava ovat pieniä, mutta sen kuvaus ihmisyydestä ja ihmisten itsekkäästä ahneudesta on suuri”, Svensk kirjoitti.

Taso on intensiivinen ja klaustrofobinen kuvaus yhteiskunnan eri tasoista ja syntyperän luomasta etuoikeutettujen asemasta. Brutaali genre-elokuva on täynnä gorea ja avoimia kysymyksiä, joista katsoja jätetään yhtä ulalle kuin elokuvan päähenkilö.”

”Tason merkittävin ongelma on sen staattisuus. Juonta ei käytännössä ole ja keskeisin edistys tapahtuu pääosan henkisessä kasvussa/romahduksessa kanssakärsijöidensä tasolle”, Episodin arviossa summattiin.

Taso on siis elokuva, josta löytyy nimensä mukaisesti monenlaisia tasoja. Elokuva löytyy edelleen Netflixistä. Katso traileri alta.

Lisää luettavaa