Kommentti: Häpeä Fox! Elokuvantekijöiden pitäisi lopettaa netin mielensäpahoittajien kuuntelu

Melkein joka viikko tulee jokin uusi elokuviin liittyvä kohu sosiaalisessa mediassa, joka saa allekirjoittaneen pyörittelemään silmiään.

6.6.2016 19:00

Esimerkiksi viime viikolla internetin oikeustaistelijat suuttuivat X-Men: Apocalypse -elokuvan mainostaulusta, jossa ilkeä Apocalypse-konna kuristaa Jennifer Lawrencen esittämää Mystiqueta. Mainos oli joidenkin mielestä sopimaton, koska elokuvaa mainostettiin miesten naisia vastaan tekemällä väkivallalla.

Alla kuva mainostaulusta.

Mainostaulu sai herkkähipiäiset oikeustaistelijat liikkeelle taistelemaan seksistisiä ja naisia vihaavia 20th Century Foxin markkinointimiehiä vastaan. Mainostaulua kritisoitiin sosiaalisessa mediassa suureen ääneen – kuinka ne siat kehtaavat!

”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun kuvitteellinen mutanttikonna kuristaa kuvitteellista naismutanttia julisteessa!”

Toisaalta jos tämä mainostaulu on kauhea vääryys mielestäsi, niin voit olla onnellinen. Elämässäsi ei ilmeisesti ole oikeita ongelmia.

Itse en kohua ymmärrä ja uskon sekä toivon, että suurin osa normaalilla aivotoiminnalla siunatuista ihmisistä on kanssani samaa mieltä.

Ensinnäkin tajuavatko ihmiset, että tässä on kyse fiktiosta? Ovatko ihmiset menettäneet todellisuudentajunsa täysin? Tai eivätkö ihmiset tajua, että Mystiqueta kuristava Apocalypse on julma ja kunnianhimoinen konna, joka tekee mainostaulussa normaaleja pahisjuttuja? Pitäisikö elokuvien konnien tästä lähtien olla satuttamatta naisia, koska joku herkkähipiäinen feministi pahoittaa mielensä Twitterissä? Tuskin kukaan mainostaulun takia inspiroituu hakkaamaan tai kuristamaan naisia.

Valitettavasti X-Men-mainostaulun kaltaisia somekohuja tuntuu tulevan joka viikko. Ihmiset loukkaantuvat helpommin ja helpommin kaikesta. Fiktion pitää olla poliittisesti korrektia – nykyään helposti leimataan seksisteiksi, rasisteiksi, misogynisteiksi tai muuten vaan pahoiksi ihmisiksi, jos joku innokas Twitter-käyttäjä päättää jonkin asian olevan sopimatonta. Ei pelkästään että fiktion pitää olla poliittisesti korrektia vaan tarkentaisin että elokuvassa kuvattujen fiktiivisten tapahtumienkin pitäisi olla… siis asioiden jotka on elokuvassa kuvattukin lähtökohtaisesti pahoina.

Elokuvan tehnyt Fox rupesi melko äkkiä pyytelemään anteeksi tunteettomuuttaan ja lupasi poistaa mainostaulut. Tuntuu jotenkin naurettavalta, että suuryhtiö on matelemassa muutaman loukkaantuneen Twitter-narisijan edessä.

Mielestäni Fox olisi voinut jättää asiasta kitisevät omaan huomioonsa eikä tanssia mielensäpahoittajien pillin mukaan. Toivottavasti Foxin myöntyminen narisijoiden tahtoon on yksittäinen tapaus – ja toivon myös, että muut studiot eivät ota mallia Foxin nöyristelystä.

Muuten kohta ollaan siinä pisteessä, että studiot alkavat tehdä päätöksiä kaikesta loukkaantuvien ihmisten tahtojen mukaan. Ehkä pian elokuvia ruvetaan tekemään sillä tavalla, että kukaan poliittisesti korrekti Twitter-käyttäjä ei varmasti suutu?

Lauri Vuotila

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja.

Lisää luettavaa