Ilmoitus: Aloittelijan opas ETF-rahastoihin

Aloitteleva sijoittaja kohtaa heti uransa alkutaipaleella valtaisan määrän täysin uutta termistöä, kaupankäyntialustojen tarjotessa aloittelijalle niin osakkeita, rahastoja kuin ETF:iä.

ILMOITUS Osakkeet ja rahastot ovat varsin usealle meistä jo ennestään tuttuja, edes jossakin määrin. ETF:t ovat kuitenkin usealle aloittelevalle sijoittajalle täysin tuntematon käsite, joka saattaa hämmentää. Etenkin kun useat pörssimaailman konkarit suosittavat ETF:iä etenkin aloitteleville sijoittajille. Paneudummekin nyt siis siihen, mitä ovatkaan ETF:t.

Mitä ETF tarkoittaa?

ETF tarkoittaa yksinkertaisesti Exchange Traded Fundia, eli pörssinoteerattua rahastoa. Tämä tarkoittaa sitä, että toisin kuin perinteisen rahaston, pystyy ETF:n avulla käymään kauppaa pörssin aukioloaikoina aivan osakkeen tavoin. Eli siinä missä perinteisen rahaston kanssa saatat joutua odottamaan useita päiviä tai jopa viikkoja rahastoa ostaessasi tai myydessäsi, onnistuu ETF:n ostaminen ja myyminen yhtä helposti kuin osakkeenkin, riittää siis että pörssi on auki.

Onko se hyvä sijoitus?

Mikä sitten tekee ETF:stä niin hyvän sijoitusmuodon paitsi aloittelevalle, myös kokeneemmallekin sijoittajalle? ETF:n etuna on ennen kaikkea jo aiemminkin mainittu käytön helppous ja nopeus, sen ollessa pörssinoteerattu osakkeen tavoin ja kaupankäynnin ollessa välitöntä. ETF:n edut eivät kuitenkaan rajoitu tähän, sillä ne ovat useimmiten myös perinteisiä rahastoja kustannustehokkaampia hallinnointikuluitaan. Mikäli ETF-rahastoa taas verrataan tavanmaisiin osakkeisiin, tarjoavat ne erinomaisen keinon salkun hajauttamiseen paitsi alueellisesti, myös aloittain. ETF:ia on nimittäin saatavilla liki kaikille sektoreille keskittyneinä, olipa kyseessä sitten jokin alue, hyödyke tai vaikkapa jokin tulevaisuuden teknologia.

Miten aloittelija sitten kykeneekään päättämään juuri ne parhaat etf rahastot, joihin hänen kannattaisi sijoittaa? Voimme vahvasti suositella ETF:iin perehtymistä Sijoitusrahastot.orgin laajan ETF-osion avulla, josta löydät paitsi vertailuja niin ostopaikoista kuin eri ETF-rahastoistakin, selkeällä suomen kielellä ja yksinkertaisesti esitettynä aloittelijaystävälliseen tapaan.