HBO Max poistaa sisältöä palvelustaan, ja tämän takia se on iso menetys suomalaiselle katsojalle

Suomalaiselle suoratoistopalvelun katsojalle muutos ei näiden tietojen valossa vaikuta kovin tervetulleelta.

19.9.2022 10:30

Elokuvien ja sarjojen fanit ovat kuulleet huolestuttavia uutisia HBO Maxin suunnalta. Suuri määrä nimikkeitä on vedetty pois palvelusta. Tämän kohtalon kokivat muun muassa HBO:n alkuperäissarjat Vinyl ja Camping sekä pohjoismainen HBO-tuotanto Beforeigners, jonka pääosassa näyttelee Krista Kosonen.

Nimikkeiden poistaminen liittyy HBO Maxin ja suoratoistopalvelu Discovery Plussan yhdistymiseen. Palveluiden omistajat Warner Media ja Discovery fuusioituivat aiemmin tänä vuonna suuryhtiöksi, joka sai nimen Warner Bros. Discovery. Kymmeniä sarjoja ja elokuvia on sen jälkeen poistettu HBO Maxin katalogista. 

CNBC:n artikkelissa on esitetty kolme syytä nimikkeiden poistamiselle. Ilmeisin syy on kulujen karsiminen. Vaikka monet poistetuista sarjoista ovat HBO:n alkuperäistuotantoa, niiden esittämisestä on maksettava korvauksia tekijöille ja näyttelijöille. Jos nimikkeet poistetaan palvelusta, juoksevat kulut loppuvat saman tien. CNBC:n mukaan puhutaan kymmenistä miljoonista dollareista. Valmiin Batgirl-elokuvan julkaisematta jättäminen oli monimutkaisempi tapaus, ja se taas liittyi fuusion sallimiin keskeneräisten projektien alaskirjauksiin.

Iso osa poistetuista nimikkeistä on reality-sisältöä tai lapsille ja koko perheelle suunnattua katsottavaa. Discoveryn ohjelmistoon kuuluu paljon realitysarjoja, jotka lisätään ensi vuonna lanseerattavaan yhdistettyyn palveluun. Lasten ja koko perheen ohjelmien vähentäminen taas johtuu siitä, että HBO Maxilla niistä ei ole tullut erityisen suosittuja. HBO tunnetaan Yhdysvalloissa aikuisille suunnatuista laatutuotannoista. Discovery Plus taas on erikoistunut realityyn. Näitä molempia on tarkoitus suosia myös fuusion jälkeen, mutta lastenohjelmien osuus halutaan ajaa alas.

Kolmas syy nimikkeiden poistoon on se, että niitä oli kaupallisesta näkökulmasta liikaa. Ongelma on havaittu Netflixissä, missä on niin paljon katsottavaa, että suositutkin nimikkeet voivat jäädä pimentoon. Warner Bros. Discoveryn johdossa halutaan varmistaa, että uudessa suoratoistopalvelussa on lähinnä nimikkeitä, joita enemmistö tilaajista haluaa katsoa. Jos palvelua selatessa vastaan tulee materiaalia, joka ei kiinnosta, se saattaa herättää negatiivisia mielikuvia.

HBO Maxin ja Discovery Plussan yhdistyminen toteutuu ensin vain Yhdysvalloissa ensi kesänä. Ennen pitkää se laajenee myös Eurooppaan. Suomalaiselle suoratoistopalvelun katsojalle muutos ei näiden tietojen valossa vaikuta kovin tervetulleelta. Pohjoismaisten alkuperäissarjojen tuotanto on jo päätetty lopettaa kokonaan, mikä on iso menetys. Beforeigners-sarjan lisäksi esimerkiksi jääkiekkoaiheinen Björnstad ja tanskalaisdraama Kamikaze ovat kadonneet palvelusta. HBO Max oli juuri tilannut myös uuden suomalaisen rikossarjan ID, jonka tulevaisuus on nyt hämärän peitossa. Discovery Plussan puolelta tuleva amerikkalainen reality ei näitä menetyksiä korvaa.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Netflix on nyt käännekohdassa – Onko suoratoistoyhtiön nerokas oivallus jäämässä historiaan?

Lisää luettavaa