Krista Kososesta on nousemassa kansainvälinen tähti: ”Näyttelijävalinta oli ihan järjetön prosessi”

Krista Kosonen kertoo Episodin haastattelussa, miten sai roolit HBO-tuotannossa ja Blade Runnerin jatko-osassa.

6.12.2021 12:04

Vuonna 2019 alkanut Beforeigners-sarja erottuu omaperäisellä alkuasetelmallaan, jossa yhdistellään perinteistä poliisisarjaa ja fantasiaelementtejä. Krista Kosonen esittää HBO Europen tuottaman toista pääosaa, Norjan ensimmäistä viikinkipoliisia nimeltä Alfhildr. Tapasimme Kososen hieman ennen toisen tuotantokauden alkua.

Miten sait näin erikoisen roolin?

Tuli koekuvauspyyntö ja kohtaukset oli norjaksi. Vastasin agentilleni, että onko tämä joku vitsi, kun en ole erityisen hyvä ruotsissakaan. Laitoin Facebookiin, että osaako kukaan norjaa. Siihen vastasi yksi tuttu, että mieheni on norjalainen. Hän luki repliikit nauhalle, ja sain ne suomennettua agentuurin kautta. Tein koenauhan, ja se oli hirveän hauskaa, mutta ajattelin että tästä ei enää kuulla. Ja sitten kuultiinkin. Kysyttiin, pääsetkö Osloon. 

Tässä vaiheessa rooliisi oli siis muitakin ehdolla?

Minulla oli samaan aikaan tulossa Koirat eivät käytä housuja, niin itse asiassa kuvasin ensin pienempään rooliin aikataulullisista syistä. Kesken koekuvausten kysyttiin, pystyisinkö tekemään pääroolin. Sanoin, että muistattehan te, etten osaa norjaa. ”Joo, joo.” Se oli ihan järjetön prosessi.

Tiedätkö, miksei rooliin valittu norjalaista näyttelijää?

Ehkä nimenomaan siksi, että muinaisnorja, jota viikingit puhuivat, muistuttaa islantia. Selitin itselleni, että en niin hyvin osaa kieltä, koska olen juuri tänne putkahtanut.

Millainen prosessi täysin vieraskielisen käsikirjoituksen opetteleminen oli?

Ihan konkreettisesti seinäni näyttävät sarjamurhaajan seinältä. Olen merkannut tulevat viikot huutomerkeillä ja plussilla. Siitä näkee, mihin tarvitsee valmistautua tosi hyvin. Sitten alan tankata. Se on aika teknistä siinä mielessä, että täytyy tietää, että nyt tulee oma repliikki, näytellä se ja samalla kääntää päässään.

Näetkö tarinassa rinnastuksia maahanmuuttajien ja vähemmistöjen kohteluun?

Onhan tässä. Siinä kohdataan niin sanottua timesismiä: menkää takaisin sinne mistä tulittekin. Ja koko prosessi, johon joudut kun tulet maahan – tai siis tähän aikaan. Alfhildr yrittää sopeutua mutta toisaalta ei itse siedä kivikauden tyyppejä. Ei sekään ole mikään ennakkoluuloton henkilö.

Miten Beforeignersin tekeminen eroaa suomalaisista tuotannoista?

En tiedä budjeteista, mutta tuli sellainen olo, että tässä ei ole niin kiire. Varmaan kun on vähän enemmän rahaa, niin on myös vähän enemmän aikaa. Luulen ylipäätänsä, että HBO-tuotantoihin saa aika lailla hyvä tyypit. Tuossa kun oli puhetta Dyynistä, niin tuli Denis Villeneuven kohtaaminen mieleen. Kun ihmiset on tosi ammattitaitoisia ja intohimoisia, niin kyllä ne on aika samanlaisia. Nimenomaan hyvällä tavalla.

Olit tosiaan mukana Denis Villeneuven elokuvassa Blade Runner 2049. Se olikin sitten jo vielä isompi tuotanto.

Se oli massiivinen. Minähän olin enemmänkin elokuvafanina kuin tekemässä näyttelijän työtä, mutta Villeneuven koko työskentely oli minulle tosi vaikuttavaa.

Suomalaisille näyttelijöille on avautunut nykyään paljon tilaisuuksia ulkomaille. Mikä siinä on auttanut? 

Nostaisin agenttini Laura Munsterhjelmin, joka tehnyt paljon jalkatyötä Lontoossa ja Los Angelesissa. Edes koekuvaukseen ei pääse ilman hyvää agenttia. Mutta varmaan meidän kielitaito ja asenne on myös muuttunut. Se on myös tuuria, että osut oikeaan kohtaan ja juuri sinun kaltaistasi etsitään. Ihan hyvänä esimerkkinä vaikka tuo Blade Runner 2049. Oli järjettömän pitkät koekuvaukset. Ensimmäinen vaihe on päästä koekuvaukseen. Sitten he päättävät lähettää sen eteenpäin. Sitten tuli tärkein: Denis Villeneuve haluaa hänet. Mutta se ei tarkoita vielä mitään. Siinä kesti useita kuukausia, ja kyse oli kahdesta kohtauksesta. Saatika sitten isommassa roolissa. Jasper Pääkkönen Spike Leen leffassa on ihan massiivista. Varmaan nyt meilläkin on alkanut tulla se asenne, joka ruotsalaisilla on jo takanaan. Jenkeissä tunnutaan arvostavan pohjoismaisia näyttelijöitä siitä, että heillä on joku craft, kuten sanotaan. Koulutus ja taidot.

Miten Beforeigners on toisella kaudella muuttunut?

Mukana on hyviä brittinäyttelijöitä. Se on hauskaa, koska Alfhildr yrittää puhua islantilaisella aksentilla huonoa englantia ja käy kielikurssia. Se menee kreisimmäksi. Kiinnostaa miten katsojat ottaa sen vastaan.

Pytytkö katsomaan omaa roolisuoritustasi näin kuvausten päätyttyä?

Tätä pystyn paremmin. Tämä on etäännytetty minusta jotenkin sen kielen takia. Vastanäyttelijäni Nicolai Cleve Broch on perfektionisti. Minulla on tämän suhteen niin, että jos saan kohtauksen onnistumaan, että repliikki menee oikein, niin jes! Se on itse asiassa aika vapauttavaa. Minulla ei ole koskaan ollut tällaista kokemusta.

Haastattelu: Jussi Huhtala
Kuvat: Lars Olav Dybvig / HBO Max

 

Lisää luettavaa