Kaikkea sitä kuulee – Adam Driver on Hollywoodin mielensäpahoittaja

Haista paska. En tiedä. Seuraava kysymys.

10.1.2024 09:00

Festivaalipiirit ovat täynnä mielensäpahoittajia, isoja ja pieniä. Adam Driver on yksi isoimmista. Tämä ei ole moite, tämä on fakta.

Olisi mahdollista tehdä kokonainen sarja, joka on pyhitetty lehdistötilaisuuksissa kärsivälle Driverille. Jokainen jakso olisi varpaita kipristävän noloa mutta oudon addiktoivaa katsottavaa. Eivät kaikki voi olla schwarzeneggereitä, jotka tietävät miten peliä pelataan ja hymyilevät tiensä sen läpi. Silti on harvinaista, että Driverin kaliiberin tähti on niin nyrpeä, kysyi häneltä mitä vain.

Voin itse todistaa, että Driver tunsi olonsa epämukavaksi promotoidessaan unohdettua Hungry Hearts -indietä, ahdistuneeksi jokaisesta Star Wars -maininnasta, epämukavaksi Terry Gilliamin jatkuvista Star Wars -maininnoista puhuttaessa The Man Who Killed Don Quixotesta. Siksi oli hassua, että Hollywood-lakkojen antaessa tähdille tauon haastatteluista, lehdistötilaisuuksista ja punaisista matoista kaikista ihmisistä juuri Driver joutui jatkamaan.

Hänen uutuutensa Ferrari sai SAG-AFTRA:lta erivapauden. Suomeksi se tarkoittaa, että sen näyttelijöille annettiin lupa promotoida elokuvaa joutumatta ongelmiin. Hänellä meni hyvin. Keskustelumme (siitä lisää Episodin sivuilla myöhemmin) jälkeen kuvittelin hänen jo oppineen, että on mahdollista puhua ihmisten kanssa ja selvitä hengissä. Miten vähän tiesinkään.

Puolassa Driver oli Camerimage-kuvaajafestivaalilla. Oli kylmää, pimeää, eikä hän varmaan tiennyt miten hitossa oli päätynyt sinne. Sitten yleisön jäsen kysyi häneltä elokuvan ”juustoisesta” kolarikohtauksesta.

”Haista paska. En tiedä. Seuraava kysymys.”

Niin lähellä, Adam, niin lähellä. Melkein selvisit palkintosesonkiin asti. Mutta mitä tapahtui seuraavaksi kertoo paljon ajastamme – mikään ei enää ole selviö.

Adam Driver Venetsian elokuvajuhlilla. Kuva: Giorgio Zucchiatti.

Ilmeisesti ei enää ole välttämättä epäkohteliasta sanoa ”Haista paska”. Festivaalijohtaja laati vähättelevän lausunnon puolustaen tähtivierastaan ja kutsuen kysymystä ”mitättömäksi”. ”Se oli arvio ilman syvempää perustelua, mikä on vastoin festivaalimme henkeä ja sitä mitä yritämme täällä tehdä”, hän totesi.

Verkossa arviot Driveristä venyivät törpöstä sankariin. ”Äijä”, kirjoitti Rian Johnson somessa. Moinen kielenkäyttö ei kuitenkaan ole tarpeellista, vaikka joutuisi vastaamaan vyön alle iskeviin kysymyksiin (ks. Kaikkea sitä kuulee -kolumni Episodissa 6/2023). Silti se on enemmän surullista kuin raivostuttavaa, koska kyseessä on Driver. Hän rakastaa työtään mutta vihaa sitä ympäröivää sirkusta.

Mikä tahansa Driverin haastattelu on kuin kidutusta, joka ei koskaan pääty. Kuin joku pakottaisi minua laulamaan karaokea uudelleen ja uudelleen. En halua, en ymmärrä sen tarkoitusta enkä usko pystyväni tarjoamaan sillä jotain arvokasta universumille. Silti minun olisi jostain syystä pakko.

Driver on ollut epäystävällinen toimittajille ja yleisölle ennenkin. Hän voi olla hankala ja alentuva, hän on kävellyt ulos haastattelusta, koska siinä hänelle näytettiin pätkä Marriage Storystä, vaikka hän ei halua katsoa suorituksiaan. Mutta tämä oli uutta jopa hänelle.

”Halusi hän tai ei, hän on nyt haista paska -mies. Kun hänestä vähintään muutaman seuraavan kuukauden aikana puhutaan, pohditaan, kuin todennäköisesti hän sanoo ’haista paska’ jossain tilanteessa. Vielä pari kertaa ja hänestä tulee Sean Penn. Ja sitä ei kukaan halua”, summasi The Guardian.

Totta, sitä ei halua kukaan. Tuskin edes Sean Penn. Mutta en halua heittää ensimmäistä kiveä, vaikka kykyni sietää ääliöitä laskee vuosi vuodelta. Kun kaivaa läpi Driverin hiljaisuuksien tai ”Minulla ei ole pätevyyttä vastata tuohon” -kommenttien, tajuaa, että hän on tuskallisen tietoinen ongelmasta. Eikä hän tiedä miten ratkoa sitä.

– Voin puhua epäonnistumisesta loputtomiin. Arvioin itseäni ankarasti, mutta kukapa ei? Etkö joskus mieti: ”Voisinpa perua sen, voisinpa kirjoittaa sen artikkelin uusiksi?”, hän jutteli kanssani syyskuussa, ennen kuin hänestä tuli haista paska -mies.

– Ihailen ihmisiä, joiden tunteet eivät leimahda, kuten minulla. Ihailen ihmisiä, jotka ovat kuin ankat: lipuvat arvokkaasti pinnalla vaikka sen alla he polkevat kuin viimeistä päivää. Se on ominaisuus, jonka haluaisin saavuttaa.

Täten käynnistän aloitteen Adam Driverin vapauttamiseksi promotoinnista. Se saattaisi olla se joululahja, jota emme tienneet tarvitsemamme mutta josta koko maailma voisi nauttia. Joten: #FreeAdam. Jos et voi muuttaa mielensäpahoittajaa, jätä hänet rauhaan. Muussa tapauksessa hän ennen pitkää haistattaa sinulla paskat.

Ja vielä Puolassa kaikista maailman paikoista.

Marta Bałaga

Elokuvatoimittaja Marta Bałaga on FIPRESCIn ja European Film Academyn jäsen, tekee yhteistyötä Varietyn ja Cineuropan kanssa ja avustaa säännöllisesti Episodia. Hän on istunut monessa juryssa, mm. Venetsian elokuvajuhlien Kansainvälisellä kriitikkoviikolla. Tällä palstalla hän kuvailee outoja kohtaamisia elokuvan maailmassa.

Lisää luettavaa