Kaikkea sitä kuulee – Will Smith tietää kuinka tullaan elokuvatähdeksi, koska Arnold Schwarzenegger paljasti sen hänelle

Jos elokuvasi ovat suosittuja vain Amerikassa, et ole tähti.

20.2.2024 09:00

Will Smith on Saudi-Arabiassa ja väittää, että näyttääkseen hyvältä hän nauttii ”vain parhaita mehuja ja marjoja”. Luvassa on taas yksi outo päivä.

Vaikka pian kerrotaan hänen saaneen miljoona taalaa noin 40-minuuttisesta näyttäytymisestään, hänen läsnäolonsa (tai marjojen vaikutus) eivät nyt kiinnosta minua. Ne antavat tilaa aivan erilaiselle keskustelulle. Mikä tekee oikean elokuvatähden? Mitä tarvitaan sellaiseksi tulemiseksi?

Titteliä käytetään kevyesti, sillä elokuvatähti ei ole vain tuttu kasvo eikä ylistävää kritiikkiä saava näyttelijäkään. Elokuvatähti on joku niin tunnettu ja ikoninen, että hänet voi tiputtaa minne vain ja luottaa siihen, että ihmiset sekoavat.

Tom Cruise on tähti. Julia Roberts. Brad Pitt. Kaikki Amerikan kullanmuruja, toki, mutta vaikka Yhdysvallat on oikea paikka unelmien toteutumiselle, on ylitettävä sen rajat päästäkseen seuraavalle tasolle.

Arnold Schwarzenegger selitti sen minulle aikoinaan, Smith tokaisee yllättäen. – Jo tavatessamme tiesin, että oli tärkeää matkustaa, käydä muissa maissa. Mutta sanoin Arnoldille: ”Hei, haluan sitä mitä sinä teet. Haluan olla maailman isoin leffatähti. Mitä neuvot?” Hän sanoi: ”Jos haluat olla maailman isoin tähti, elokuvasi eivät saa olla suosittuja vain Amerikassa.”

Ilmeisesti hänen muistelemansa kohtaaminen tapahtui 1990-luvulla, kun Schwarzenegger, Sylvester Stallone ja Bruce Willis olivat avaamassa jälleen yhtä Planet Hollywood -ravintolaa, ja Smith vasta aloitteli Fresh Princessä.

Äkkiä mieleeni tulee toinenkin tarina. Schwarzeneggerillä ei koskaan ole ollut ongelmia paiskia töitä tavoitteidensa vuoksi, ja häntä itse asiassa pidetään jättihittien ympäri maailmaa tapahtuvan promotoinnin edelläkävijänä. Joitakin vuosia sitten sain nähdä hänet toiminnassa. Hän oli tehnyt hölmön kertojaäänen johonkin outoon dokkariin merenalaisesta elämästä. Se ei suoraan sanoen ollut mikään megatuotanto, mutta silti hän puhui kansainvälisille toimittajille kuin se olisi ollut hänen elämänsä iloisinta aikaa.

Mutta takaisin Smithiin. Joka kertoo tarinaansa legendaarisella Schwarzenegger-aksentilla, koska kuka voisi vastustaa tilaisuutta.

– Hän sanoi: ”Käy joka ikisessä maassa, näe ja tapaa ihmisiä. Jos elokuvasi ovat suosittuja vain Amerikassa, et ole oikea tähti.” Hän oli oikeassa, se tosiaan avasi silmäni. Bad Boysin jälkeen pidin huolen, että kävimme kaikkialla.

– Myöhemmin kuvasimme Alia Mosambikissa, tuhansien kilometrien päässä lähimmästä kaupungista. Kävelin vaatteita joessa pesevän naisen ohi. Hän sanoi: ”Gettin’ Jiggy Wit It.” Hän tiesi.

Se toimii, voin nähdä se sieluni silmin. Mutta juuri nyt Smith on maassa, jossa elokuvateatterit olivat kiellettyjä 35 vuotta – ensimmäinen aukesi vuonna 2018 – ja ihmiset sekoavat. Hän ei hätkähdä, sillä tässä vaiheessä ”tähti” on hänen toimenkuvansa.

Täytyy myöntää, että tuntuu demokraattiselta, jos tähdeksi ei vain tulla. Toki oma merkityksensä on kauneudella – ”Muhammad Ali sanoi, että olen ’melkein tarpeeksi nätti näyttelemään häntä’”, Smith kertoo – ja karismalla. Mutta jos haluaa olla jättimäinen, pitää olla valmis käärimään hihat.

– Kuuluisuus on omanlaisensa hirviö, Smith pohtii.

Hänellä on selväsi uusia käsityksiä siitä läimäytyksen ja avioliittonsa vuosia kestäneen julkisen kirurgisen analysoinnin jälkeen.

– Ei saa innostua liikaa jonkun hyvistä sanoista, koska silloin vain sattuu enemmän, kun hän alkaa puhua pahaa. Muutaman viime vuoden vastoinkäymiset ovat opettaneet, että itsellä pitää olla selvä kuva siitä kuka on ja mitä yrittää saavuttaa tässä maailmassa.

– En saa tarvita muiden suosionosoituksia keskittyäkseni missiooni. Olen aina halunnut tuoda maailmaan jotain hyvää, saada ihmiset hymyilemään, tuntemaan olonsa hyväksi. Silti olen vain ihminen. Olen joutunut nöyrtymään syvään, ja samalla olen inspiroitunut hiomaan valoani, ja siitä seuraavassa prosessissani on kyse.

Onneksi fiksu ihminen löytää aina apua.

– Joku tietää jo lyhyimmän reitin sinne, minne olet menossa, Smith painottaa. – Jos olet omistautunut unelmallesi, löydät tien, mutta on helpompaa, jos joku kokeneempi ymmärtää ja on valmis antamaan aikaansa. Voit tehdä virheitä – minä olen tehnyt tonneittain – mutta on upeaa, jos voi soittaa jollekulle.

Minun arvaukseni? Kunhan hän pääsee lavalta ja ihmismeren läpi, hän soittaa Arskalle. Koska hän tietää miten tullaan tähdeksi ja pysytään sellaisena. Oikeana tähtenä. Joskus se tarkoittaa matkaa Saudi-Arabiaan puhumaan mehuista ja marjoista.

Elokuvatoimittaja Marta Bałaga on FIPRESCIn ja European Film Academyn jäsen, tekee yhteistyötä Varietyn ja Cineuropan kanssa ja avustaa säännöllisesti Episodia. Hän on istunut monessa juryssa, mm. Venetsian elokuvajuhlien Kansainvälisellä kriitikkoviikolla. Tällä palstalla hän kuvailee outoja kohtaamisia elokuvan maailmassa.

Lisää luettavaa