Kommentti: La La Land tuhoaa sielusi

Kriitikoiden ja katsojien rakastama kassamagneetti saattaa rikkoa myös Oscar-ennätyksiä.

En keksi Damien Chazellen La La Landista pahaa sanottavaa. En niin mitään. En kriitikkona, elokuvien rakastajana, tai ihmisenä. La La Land on kerrassaan täydellinen elokuva – ja siksi se saattaa tuhota katsojansa sielun.

Näin elokuvan ensimmäisen kerran sen ensimmäisessä Suomessa järjestetyssä pressitilaisuudessa. Haukoin henkeäni, itkin hieman. Taisi kulua kuukausi, kun näin elokuvan toisen kerran. Keplottelin itseni sisään toiseen pressinäytökseen. Uskalsin itkeä enemmän, koska muita kriitikkoja oli paikalla vähemmän.

Sen jälkeen olen nähnyt elokuvan vielä kolmannen ja neljännen kerran, maksavana asiakkaana. Tarkoitus on nähdä se vielä viidennenkin kerran. Miksi ihmeessä? Rakastan sitä.

Ja niin ovat rakastaneet lähestulkoon kaikki muutkin. Suurin osa ylistää elokuvaa, mutta muutamia soraääniä on joukossa. Otan sen suurena henkilökohtaisena loukkauksena, kun joku uskaltaa antaa elokuvalle vähemmän kuin viisi tähteä. Huonoin lukemani arvio on 3,5 tähteä. Vaikka arvio on aina kriitikon henkilökohtainen mielipide – kuten sen pitääkin olla – lapsellinen aikuinen minussa saa kiukkukohtauksen neljän tähden arvioita lukiessani.

Virheiden osoittaminen näyttää omaan silmääni besserwisseröinniltä – kunhan täytyy osoittaa jokin asia joka elokuvassa muka on vikana. Kun ei vaan ole.

Palkintosivusto GoldDerby on veikannut, että La La Landilla olisi mahdollisuus saada jopa 14 Oscar-ehdokkuutta – mikä olisi ennätys, johon aikaisemmin vain Kaikki Eevasta (1950) ja Titanic (1997) ovat yltäneet. Ei pidä unohtaa, että La La Land rikkoi Golden Globe-ennätyksen voittamalla 7 pystiä. Musikaali jätti taakseen Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Keskiyön pikajunan (1978).

GoldDerbyn veikkaajat uskovat La La Landin voittavan jopa yhdeksässä kategoriassa. Parhaan elokuvan, ohjaajan, naispääosan (Emma Stone), kuvauksen, leikkauksen, lavastuksen, äänimiksauksen, musiikin ja laulun (City of Stars) Oscarit. Ei kuulosta mahdottomalta.

Heidän veikkaustensa mukaan musikaalilla olisi erittäin hyvä mahdollisuus kiriä voittamaan myös parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen (jonka he veikkaavat menevän Manchester by the Sealle), sekä puvustuksen (Jackie) palkinnot. Sivusto huomauttaa, että tässä skenaariossa ehdokkuuksia olisi jo 11 ja La La Land olisi tasoissa vuoden 1961 West Side Story -musikaalin kanssa. Westis on muuten tähän mennessä palkituin musikaali 10 Oscar-palkinnolla.

Sivusto ei pidä Ryan Goslingin voittoa miespääosasta todennäköisenä Casey Affleckin Manchester by the Sea tai Denzel Washingtonin Fences -roolisuoritusten takia. Vastus voi olla kova, mutta uskon Goslingin yltävän ainakin siihen ehdokkuuteen – roolisuoritus oli loistava – ja toivon hänen vievän pystin kotiin. Näin ehdokkuuksia olisi joka tapauksessa jo 12.

Ei pidä unohtaa, että La La Landissa on muitakin lauluja kuin City of Stars. Moni on veikannut Stonen bravuurin Audition (The Fools Who Dream) saavan ehdokkuuden. En pitäisi myöskään musikaalin avausta, Another Day of Sun, mahdottomana. John Legend voitti muutama vuosi sitten parhaan laulun Oscarin, ehkä hän uusii sen tänä vuonna Start a Fire -kappaleen kanssa? Olihan Leijonakuningaskin aikoinaan ehdolla kolmesta laulusta. Niin, ja entä äänieditointi?

Mikäli kaikki mainitsemani kategoriat toteutuisivat (psst. Akatemia, jos luette Episodia Google kääntäjän avustuksella) elokuva saisi 16 Oscar-ehdokkuutta! Ja vaikka siitä poistettaisiin muutama, se jakaisi Chicagon (2002) kanssa paikan eniten ehdokkuuksia saaneena musikaalina. Tämä on muuten siitäkin harvinainen musikaali, että se on syntynyt valkokankaalle. Yleensä suuret musikaalit, kuten Cabaret, Chicago, West Side Story ja The Sound of Music ovat saaneet alkunsa teatterissa.

Oscarit nyt tietysti ovat oma lukunsa. Olisi kuitenkin hienoa, jos elokuva saisi tunnustusta. Kaikesta huolimatta La La Land jää elokuvahistoriaan yhtenä kauneimmista rakkaustarinoista ja parhaimmista elokuvista. Elokuvassa piilee kuitenkin vaara. La La Land saattaa aiheuttaa yletöntä tuhlausta elokuvalippuihin. Voi myös olla, että vertaat seuraavia näkemiäsi elokuvia tähän, kuten allekirjoittaneelle saattoi käydä. Niin, ja pahimmassa tapauksessa et voi olla ajattelematta elokuvaa ja se pilaa elämänkatsomuksesi ja arkesi totaalisesti.

Jesse Raatikainen

Kirjoittaja on Episodin vakituinen avustaja, joka pitää La La Landia ihan ok leffana. Seuraa Twitterissä: @jjraatikainen.

Aiheeseen liittyvät elokuvat