Scarlett Johansson väittää menettäneensä miljoonia dollareita, ja niin voi käydä muillekin Hollywood-tähdille

Moni on menettänyt koronan takia tuloja odottamattomalla tavalla – nyt on vain kyse jättimäisestä mittakaavasta.

20.8.2021 09:00

Koronapandemia on tuonut mukanaan kaikenlaisia käänteitä elokuva-alalla. Viimeisimpiin erikoisiin tapauksiin kuuluu Scarlett Johanssonin ja Disneyn välinen kiista, joka on menossa oikeuteen asti.

Disneylle nykyään kuuluva Marvel-yhtiö on viimeisen reilun vuosikymmenen kuluessa edennyt elokuvatuotannoillaan voitosta voittoon. Samalla päätähdet ovat tehneet muhkeaa tiliä, sillä miljoonien dollarien näyttelijäpalkkion lisäksi sopimuksiin on yleensä kuulunut osuuksia tuotosta.

Esimerkiksi Robert Downey Jr. on tienannut tähtitieteellisiä summia Iron Man -roolista saamillaan prosenttiosuuksilla. Johanssonillekin oli luvassa Black Widow’n nimiroolista hulppea palkkio, mutta nyt asiasta riidellään asianajajien välityksellä.

Johansson on haastanut Disney-yhtiön oikeuteen sopimusrikkomuksesta, koska Black Widow julkaistiin samaan aikaan sekä teattereissa että suoratoiston premium-nimikkeenä Disney Plussassa. Johanssonin mielestä hän menetti merkittäviä lisätuloja, jotka hän olisi saanut lipputuottojen osuutena. Disney suosi Johanssonin mukaan suoratoistoa ja ohjasi kuluttajia sinne teattereiden kustannuksella.

Disney puolestaan on vastannut, että myös premium-julkaisu tuo Johanssonille lisätuloja 20 miljoonan dollarin kiinteän palkkion lisäksi. Disneyn edustaja on vastannut, että sopimusta on noudatettu ja syytteet ovat täysin aiheettomia. Asiaa mutkistaa se, että Johansson on tehnyt sopimuksen Marvel-yhtiön kanssa, mutta hänen mukaansa sopimuksen vastaisesti on toiminut Disney.

Black Widow on niitä ison budjetin tuotantoja, jotka jäivät pahasti koronan jalkoihin. Elokuva oli valmis ja odotti ensi-iltaa, kun pandemia iski. Johanssonin näyttelijäsopimusta tehdessä ei koronan vaikutuksesta ollut mitään tietoja, ja luultavasti sopimuksen yksityiskohtia onkin nyt vaikea tulkita.  Premium-suoratoistojulkaisu samaan aikaan teatteriensi-illan kanssa oli tuolloin tuntematon käytäntö isojen tuotantojen kohdalla. Elokuvan tuotto lippukassoilla jäi koronan takia aiempia Marvel-tuotantoja selvästi pienemmäksi.

Johansson on upporikas, eikä hänellä ole pikkurahasta puutetta. Ei häntä silti pitäisi liian kevyesti syyttää ahneudesta. Moni on koronan takia menettänyt tuloja odottamattomalla tavalla, ja nyt on vain kyse jättimäisestä mittakaavasta. Yhdysvalloissa on tavallista pistää asianajajat töihin, kun on kyse isoista rahoista, ja lakiteitse on mahdollista saada korvauksia. Monet nimekkäät kollegat ovat antaneet Johanssonille tukensa.

Toinen juttu sitten on, mikä on Marvelin ja Disneyn vastuu. Jos sopimuksen yksityiskohtia on noudatettu, syyllinen ei ole Marvel tai Disney, vaan koronaepidemia ja sen vaikutukset.

Päättyy oikeusjuttu miten tahansa, sillä on varmasti vaikutuksia Hollywoodissa. Cruella-elokuvan tähti Emma Stone on uutistietojen mukaan suunnitellut samankaltaisia toimia Disneytä kohtaan. 

Hollywood-tähdet eivät enää voi tehdä samankaltaisia sopimuksia, joissa valtaosa palkkiosta on turvattu lipputuotoilla. Jo aiemmin on nähty merkkejä siitä, että suoratoiston suosion myötä suurilla tunnetuilla näyttelijöillä ei ole samanlaista valtaa kuin aikaisemmin. Vaikka elokuva-ala palaisi ennalleen epidemian laantuessa, jotain on muuttunut pysyvästi. Jos aiemmin Hollywoodissa kultainen sääntö oli se, että ”kukaan ei tiedä mitään”, niin koronan myötä se tuntuu entistäkin todemmalta.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Miksi suositutkin Netflix-sarjat lopetetaan usein tylysti? Siihen on sekä yksinkertainen että monimutkaisempi vastaus

Lisää luettavaa