Miksi suoratoiston katsojaluvuista ei ole saatavana kunnollisia tilastoja? Tässä selitys

Lipputulot tai suoratoistoluvut eivät tietenkään kerro laadusta mitään, mutta tilastot ja listat ovat tärkeää informaatiota.

Vuoden alussa on mukava tutkia tilastoja edellisen vuoden katsotuimmista elokuvista. Elokuvavuosi 2020 oli koronaepidemian takia kummallinen, kun isoja ensi-iltoja nähtiin vähän. Suomessa viime vuonna eniten katsojia keräsi Frozen 2, vaikka se oli itse asiassa saanut ensi-iltansa jo edellisen vuoden joulukuussa. Listauksessa oli mukana vain vuoden 2020 katsojamäärä.

Vuotta 2020 vietettiin koronaepidemian takia lähinnä kotikatsomoissa, joten olisi hauska tietää, mitkä olivat katsotuimpia elokuvia suoratoiston puolella.

Sellaisia listoja ei kuitenkaan virallisesti ole olemassa, koska Netflix ja muut suoratoistopalvelut eivät julkaise yksityiskohtaisia tilastoja. Jos jotain julkaistaankin, niin se on hyvin valikoitua eikä vertailukelpoista kilpailijoiden tarjontaan verrattuna.

Netflix on vastannut tähän tarpeeseen julkaisemalla päivittäistä Top 10 -listaa, mutta siinä ei ole tarkempia tietoja. Apple saattaa ilmoittaa, että Tom Hanks -elokuva Greyhound on rikkonut ennätyksiä ja ollut heidän kaikkien aikojen suosituin nimikkeensä, mutta siinä kaikki.

Suoratoistopalvelujen antamasta informaatiosta kerätään kuitenkin monenlaisia epävirallisia tilastoja, jotka perustuvat Netflixin Top 10 -listan tietoihin ja muuhun vastaavaan dataan, jota on saatavana, jos vain osaa sitä hakea ja käsitellä.

Tällaista tietoa kokoaa esimerkiksi FlixPatrol-sivusto, jota voi katsoa suoratoistopalveluiden suosituimpia elokuvia ja sarjoja eri maissa. Listasijoitus perustuu FlixPatrolin omaan pisteytykseen.

Vuoden 2020 striimatuin elokuva oli FlixPatrolin (ja muidenkin epävirallisten lähteiden) mukaan Puolan oma 50 Shades of Gray, eroottinen draama 365 päivää, joka on kerännyt Netflixissä valtavan suosion monilla markkina-alueilla, mutta arvostelut ovat yhtä yksimielisen surkeita. 365 päivää on vuoden 2020 listaykkönen sekä Yhdysvalloissa, Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Suosittuihin suoratoistoelokuviin sekä Suomessa että muualla maailmassa kuuluvat myös seikkailuelokuva Enola Holmes ja joulufantasia The Christmas Chronicles 2. FlixPatrol näyttää löytävän myös Ylen tarjoaman sisällön, sillä Suomen listan kuudentena on Areenasta löytyvä Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas.

FlixPatrolin tarjoamat epäviralliset mutta suuntaa antavat tilastot ovat mielenkiintoista tutkittavaa, mutta ei se ei tietenkään ole sama asia kuin viralliset lipputulot tai katsojatilastot. Yhdysvalloissa teattereiden lipputulot raportoidaan sentilleen, ja niitä kerätään jo koko maailmasta. Suomessa on jo vuosikymmeniä raportoitu tarkkoja katsojalukuja.

Teattereissa julkaistavien elokuvien katsojalukujen ja lipputulojen julkistaminen on kaupallisista syistä muodostunut käytäntö, johon kaikki ovat sitoutuneet. Suoratoisto on liiketoimintana uusi, eikä vastaavaan käytäntöön ole vielä syntynyt tarvetta.

Lipputulot tai suoratoistoluvut eivät tietenkään kerro laadusta mitään, mutta tilastot ja listat ovat tärkeää informaatiota. Toivoisin, että jonain päivänä niistä saataisiin tarkkoja tilastoja myös suoratoistoelokuvista. Odotan sellaista tammikuuta, jolloin pääsen vertailemaan Disneyn, Netflixin, HBO:n ja Amazonin suoratoistoelokuvien todellista suosiota.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Ihmenaisen ihmeellinen tapaus – Miksi Wonder Woman 1984 julkaistaan USA:ssa suoratoistona?

Aiheeseen liittyvät jutut