2 Guns

27.9.2013 10:00
MAA VUOSI GENRE , ENSI-ILTA 27.09.2013

2 Guns on menoa ja mäiskettä kahden ison Hollywood-tähden ryydittämänä pläjäyksenä. Bobby Trench (Denzel Washington) ja ’Stig’ Stigman (Mark Wahlberg) ovat aikeissa ryöstää pankin. Eikä mitä tahansa pankkia, vaan sellaisen, jossa meksikolainen huumekartelli säilyttää rahojaan. Keikka vaatii käyntiä kartellin johtaja Papi Grecon (Edward James Olmos) pakeilla. Yhdysvaltojen puolella tulli pidättää heidät huumeiden salakuljetuksesta epäiltyinä. Huumeita ei löydy, koska ne oli jätetty rajan taa. Sen sijaan paljastuu, että Trench on tullin soluttama agentti. Trench haluaa, paljastumisen uhalla, jatkaa myyräntyötään ja lähteä Stigmanin kelkkaan ryöstökeikkaan. Sitä Trench ei tiedä, että Stigman taasen on laivaston tiedustelun soluttama agentti. Tästä saadaan tarinaan uusia käänteitä ja jännitteitä, joihin ei nyt ole tarve mennä turhien juonipaljastusten välttämiseksi. Mainittakoon silti, että meksikolaista huumekartellia enemmän on varottava CIA:ta.

Denzel Washington on ollut Hollywoodin yksi suosituimmista näyttelijöistä jo monen vuosikymmenen ajan. Kivikasvoisena hän on esittänyt suurimman osan uraansa joko poliiseja tai upseereja, vain muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, joista viimeisin esimerkki on viime vuonna ilmestynyt Robert Zemeckisin ohjaama Lento, jossa hän oli suorastaan suvereeni. Omassa lajissaan Washington on kieltämättä taitava, ja hänen kellontarkkaa työtä on aina ilo seurata. Niin on nytkin. Etenkin, kun hän on selvästi alkanut löytää myös itseironisia sävyjä työssään.

Samoin parilla ilmeellä pärjää myös Mark Wahlberg, joka on yhtälailla alkanut suhtautua itseensä vähemmän ja vähemmän ryppyotsaisesti. Vaikka 2 Gunsin käsikirjoitus ei sinänsä tarjoile mitään suuria neronleimauksia, on se nautittavaa katseltavaa juuri näiden kahden herran ja heidän välisen kemiansa ansiosta, mitä hyvät sivuosasuoritukset ja hauskat vitsit tukevat.

Oma merkittävä osansa on myös elokuvan ohjaajalla, joka tällä kertaa on löytynyt Islannista. Baltasar Kormákur on päässyt toisen kerran lyhyen ajan sisällä suuren luokan Hollywood-elokuvan puikkoihin. Viime vuonna sai ensi-iltansa hänen ohjaamansa Salakuljettaja, joka on samannimisen islantilaisen elokuvan uusintafilmatisointi. Sen pääosasta löytyi myös herra Wahlberg, joten tässä suhteessa Kormákurin ei ole tarvinnut lähteä merta edemmäksi kalaan. Kalastukseen liittyy hänen seuraava ensi-iltaelokuvansakin Syvyys, joka on herättänyt kiinnostusta syyskuisella Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla. Tämä vaihteeksi islantilainen elokuva pääsee laajempaan levitykseen elokuvateattereissa lokakuun lopussa. Kormákur on siis tuottelias ja kiistatta hyvä ohjaaja, joka löi itsensä läpi vuonna 2000 elokuvalla 101 Reykjavík.

2 Guns -elokuvan traileri


Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Lisää luettavaa