300: Imperiumin nousu

GENRE , , ENSI-ILTA 07.03.2014 TÄHDET

300: Imperiumin nousu on maskuliinista viihdettä parhaimmillaan. Brutaalia miekkataitoa, nokkelia sotaharhautuksia ja häpeilemätöntä machoilua rintalihakset paljaana: Zack Snyderin 300 on saanut arvoisensa sisaruksen.

Vuonna 2006 ilmestynyt 300 osoitti, että sarjakuvaelokuvat voi tehdä myös alkuperäisteosta kunnioittaen. Lähes kuva kuvalta valkokankaille siirretty toimintatarina kolmensadan spartalaisen ja satojen tuhansien persialaisten kohtaamisesta on yksi historian parhaista sarjakuvafilmatisoinneista. 300: Imperiumin nousu sijoittuu kaikkialle ensimmäisen osan ympärille, joten suorasta jatko-osasta, jota 300:n loppu enteili, ei ole kyse.

Imperiumin nousu ei vie 300:n tarinaa merkittävästi eteenpäin, vaan pääasiassa laajentaa sitä näyttämällä ateenalaisten laivastonrippeiden ja persialaisen armadan kohtaamisen samalta ajalta, kun Spartan kuningas Leonidas jumitti kalliosolassa. Elokuva perustuu jälleen Frank Millerin alkuperäissarjakuvaan, mutta tällä kertaa lähdeteoksen julkaisu on jätetty odottamaan elokuvan myyntitukea.

Jos jo 300:n filtteröity ulkoasu ja hidastetut karjunnat ärsyttivät, kannattaa Imperiumin nousua vältellä kuin possuflunssaa. Vaikka kromatuista elokuvistaan tunnettu Snyder on jättänyt ohjaajan tontin vasta nousuaan tekevälle Noam Murrolle, Snyder on yksi jatko-osan tuottajista ja käsikirjoittajista, millä on ollut näkyvä vaikutus elokuvan lopputulokseen.

Kaikki ensimmäisestä osasta selvinneet sivuhahmot ovat mukana tutuin kasvoin, joten uusien päähenkilöiden, urhean Themistoklesin (Sullivan Stapleton, Animal Kingdom) ja häijyn Artemisian (Eva Green, Dark Shadows) laivastoleikki ei tunnu halvalta pakkojatkolta. Samaa virttä laulaa myös elokuvan loputon gore. Mistään massoille tehdystä ja siivosta teinifantasiasta ei nimittäin ole kyse. Irtopäitä heilutellaan jopa koomisen usein ja jos Sormusten herrassa Gimli ei saanut kertaakaan kunnon osumaa aikaiseksi, tässä totisesti nähdään, mitä kirveellä ja muilla teräaseilla lyödessä oikeasti tapahtuu. 3D-linsseille roiskuu tavaraa paikoin kauhusplattereiden tahtiin.

Miekka ja sandaali -seikkailuelokuvana 300: Imperiumin nousu ei ole aivan yhtä hyvä kuin edeltäjänsä, mutta silti parempi kuin samanhenkiset Immortals (2011) tai Titaanien raivo (2012).Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat