3Simoa

GENRE ENSI-ILTA 14.09.2012 TÄHDET

Mainoksilla, musiikkivideoilla sekä palkituilla lyhytelokuvilla kuten Kaveri (2008) ja Äiti ei enää keilaa (2010) mainetta saavuttaneen Teemu Nikin (s. 1975) esikoisohjausta voisi kuvailla suomalaiseksi yhdistelmäksi indieleffaa ja buddykomediaa.

Pizzaa rakastava epäonninen lukkoseppä Lasse (Rami Rusinen) ja vastuuta joka käänteessä pakoileva lipevä Simo (Olli Rahkonen) ovat ystävyksiä ja pikkurikollisia, jotka tekevät asuntomurtoja ja haaveilevat muuttavansa Thaimaahan perustaakseen siellä ravintolan. Lasse haaveilee ravintolan lisäksi oman perheen perustamisesta.

Nuorukaiset törmäävät yksinhuoltaja Eevaan (Paula Vesala), jonka kanssa Simolla on joskus ollut suhde. Eeva ei muista Simosta kuin etunimen, mutta suhteen tuloksena syntynyt vauva on saanut isänsä nimen. Simon aivoissa syntyy saman tien juoni, josta seuraa sekaannuksien ja kiusallisten tilanteiden suma, eräänlainen Simojen 3some.

3Simoa on sympaattinen pikku tarina, josta ei ole pahaa sanottavaa. Tyyliltään se muistuttaa enemmän vaikkapa tanskalaista tai amerikkalaista indie-elokuvaa kuin suomalaista komediaa. Väläyksittäin siitä tulee mieleen jopa parhaat buddy-elokuvat ja rikoskomediat kuten vaikkapa Puhallus tai Coen-veljesten Fargo. Parasta siinä on tuoreus, joka on saatu aikaan uusilla näyttelijäkasvoilla ja rennolla otteella. 3Simoa on kuvattu nopeasti ja pienellä budjetilla, mutta silti lopputuloksen laadussa ei ole valittamista. Nikki on leikannut elokuvansa itse, ja hän rytmittää kerrontaa hyvin.

Nikin lyhytelokuvissakin näytelleet Rusinen ja Rahkonen esittävät hupaisaa pääkaksikkoa luontevasti. PMMP:n laulajana paremmin tunnetun Paula Vesalan vakavamman oloinen roolihahmo vauvoineen tasapainottaa veijarien sähläystä.

Heikoimmillaan 3Simoa on nolottava farssi. Kaksikon toilailut ja niistä syntyvät tekaistut peitetarinat ovat välillä vähän liiankin hölmöjä. Elokuvan kirjavaan hahmogalleriaan kuuluvat muun muassa lyhytpinnainen suomenruotsalainen vartija Anders (Janne Strang), pesäpallomailaa heiluttava pahis Rimpi (Matti Onnismaa) sekä tämän mykkä oikea käsi Jaska (Paavo Pyykkönen). Sarjakuvamaiset roolihahmot eivät välttämättä naurata kuin sopivassa mielentilassa. Cameo-roolin tekevä Antti Reini esittää väkivaltaista mammanpoikaa Pasia ja on äidin roolissa nähtävän Ritva Vepsän kanssa mukana elokuvan hulvattomimmassa jaksossa.

Puutteistakin huolimatta ohjaaja Nikki ja toisena käsikirjoittaja-tuottajana toimiva Nikin vakioyhteistyökumppani Jani Pösö ovat saaneet aikaan piristävän poikkeuksen kotimaisessa elokuvatarjonnassa, jossa nähdään aivan liikaa samoja kasvoja ja liialliseen tosikkomaisuuteen kompastuvia käsikirjoituksia. 3Simoa-elokuvassa tekijät ja näyttelijät eivät ota itseään liian vakavasti, vaan elokuva rullaa alusta loppuun hyvällä sykkeellä ilon kautta.Elokuvatraileri Filmtrailer.com in kanssa

Aiheeseen liittyvät elokuvat