A Cure For Wellness

Kiinnostavan alun jälkeen leffa hyytyy.

16.2.2017 11:11
MAA / VUOSI GENRE ENSI-ILTA 17.02.2017

Lockhart (Dane DeHaan) on nuori, kunnianhimoinen ja hyvin itsetietoinen liikemies, joka saa erikoisen tehtävän. Firman pomolta tarvitaan allekirjoitus tärkeään sopimuspaperiin, mutta tämä ei halua poistua sveitsiläisestä parantolasta, jonne hän on lähtenyt hoitoon.

Lockhart matkustaa sveitsiläiseen pikkukaupunkiin hakemaaan pomonsa takaisin Yhdysvaltoihin, mutta tehtävä osoittautuu ylivoimaiseksi. Pian Lockhart on itse tahtomattaan potilaana hoitolaitoksessa, jonka hoitomuodot vaikuttavat lievästi sanottuna kyseenalaisilta.

Ohjaaja Gore Verbinski tunnetaan kolmesta Pirates of the Caribbean -menestyselokuvasta, mutta hänellä on kokemusta myös kauhusta ja jännityksestä. Yksi Verbinskin uran alkupuolen menestyksiä oli kauhuelokuvan uudelleenfilmatisointi The Ring, jonka tunnelmiin hän nyt tavallaan palaa.

A Cure for Wellness on psykologinen trilleri, joka lähtee vetävästi käyntiin. Verbinskin visuaalinen tyylitaju ja äänimaailman kekseliäs käyttö saavat katsojan puolelleen, ja elokuvassa on kaikuja Alfred Hitchcockin ja Roman Polanskin ohjaustöistä. Alkuasetelma tuo mieleen myös Thomas Mannin Taikavuori-klassikoromaanin.

Valitettavasti selviää pian, että Verbinski ei ole esikuviensa veroinen nero. A Cure for Wellness hyytyy pahasti puolivälin jälkeen, eikä olisi ollut mitään tarvetta venyttää tarinaa kaksi- ja puolituntiseksi. Mitä pidemmälle elokuva etenee, sitä epäuskottavammaksi ja hölmömmäksi se muuttuu. Lopussa katsoja vain kiemurtelee penkillään myötähäpeästä kuin ankeriasparvi, jota Verbinski tehokeinona kovin mielellään käyttää.

Dane DeHaan (Chronicle, The Place Beyond The Pines) on Hollywoodin nousevia nuoria tähtiä, eikä syyttä. Tulevan Valerian and the City of a Thousand Planets -sarjakuvafilmatisoinninkin pääosassakin nähtävä näyttelijä on pääroolissa erittäin hyvä. DeHaan on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa, ja ilman häntä A Cure For Wellness olisi varmasti huonompi elokuva.

Mia Gothille (Nymphomaniac, The Survivalist) on varattu naispääosa, mutta hänet on vain pistetty haahuilemaan aneemisesti läpi elokuvan, mikä ei välttämättä ole näyttelijättären vaan pikemminkin ohjaajan ja käsikirjoittajan vika. Elokuvan pahista esittävä Jason Isaacsin hahmo on tahattoman koominen yhdistelmä kohteliasta James Bond -konnaa ja tohtori Frankensteinia.

Jussi Huhtala

A Cure For Wellness -elokuvan traileri

Lisää luettavaa