Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut

24.8.2010 15:45
MAA VUOSI GENRE ENSI-ILTA 27.08.2010

Jos joku elää sellaisessa käsityksessä, että ranskalaiset osaavat tehdä vain taide-elokuvia, on Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut oiva erheellisen luulon oikaisija. Kansainvälisestikin maineikkaan ranskalaisen sarjakuvataiteilija Jacques Tardin sarjakuviin perustuva elokuva palauttanee Luc Bessonin nimen viime vuosien Arthur-elokuvat väliin jättäneidenkin mieliin. Tällä kertaa seikkailukattaus viihdyttää hieman varttuneempiakin katsojia.

1900-luvun alun Pariisissa on jotain outoa tekeillä. Huhut kertovat lentoliskon liitelevän terrorisoimassa viattomia ihmisiä. Jotkut myös vannovat nähneensä muumioita käveleskelemässä kaupungin kaduilla. Koska Haamujengi ei vastaa puheluihin vielä moneen vuosikymmeneen, on syytä kutsua hätiin Adèle Blanc-Sec (Louise Bourgoin), päättäväinen ja terävä seikkailukirjailija ja tutkimusmatkailija. Tosin voi olla, että hän itse on osasyyllinen outoihin ilmiöihin, kuin myös Agathe-siskonsa (Laure De Clermont) perin staattiseen olotilaan, mutta ei anneta näiden detaljien vaikuttaa mielipiteeseemme hänestä. Seikkailujen erikoisehkoissa pulmatilanteissa Adèlea auttavat, minkä kapuloiden rattaisiin tunkemiseltaan ja omalta hölmöilyltään kerkeävät, muiden muassa tarkastaja Léonce Caponi (Gilles Lellouche), Andrej Zborovski (Nicolas Giraud) ja professori Menard (Philippe Nahon).

Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut on nimensä veroinen elokuva, sillä sen käänteet ylittävät epärealistisuudessaan paikoin Indiana Jonesinkin – mutta se ei ole tässä tapauksessa yksinomaan huono asia. On näet niin, että välillä sitä vain kaipaa nostalgishenkistä aivot narikkaan -eskapismia arjen kovasta kourasta. Jos jostain pitäisi erityisesti valittaa, niin ehkä lähinnä siitä, että tuntuu monin paikoin siltä, että on yritetty mahduttaa yhteen normipituiseen elokuvaan useammankin rainan verran materiaalia. Lopputulos ei ole kaikkein koherenteimmasta päästä. Jotkut CGI-tehosteet pistävät myös häiritsevästi silmään. Besson osaa kuitenkin tasapainoilla vakavasti otettavan ja absurdin välillä sen verran taitavasti, että kokonaisuus jää plussan puolelle sisäisen aikuisen hiljaisista vastalauseista huolimatta.

Tony Reponen

Tähdet: ★★★

Adèle Blanc-Secin uskomattomat seikkailut – Traileri


Filmtrailer.com

Lisää luettavaa